Ivan Hoffman: Ztráta nepřítele?

16. listopad 2016

Poslední dobou nápadně přibývá takzvaně proruských prezidentů. Naposledy se v Bulharsku stal prezidentem Rumen Radev, v Moldavsku Igor Dodon a v USA Donald Trump.

K tomu se rýsuje zvolení Franka-Waltera Steinmeiera prezidentem německým, a to je rovněž muž, který odmítá v Rusku vidět nepřítele. Samozřejmě tomu není tak, že by Bulhaři či Američané primárně řešili, jaký mají mít jejich země vztah k Putinovi. Pouze jaksi nevolí politiky, kteří Ruskem straší.

O špatné vztahy s Ruskem nestojí Řekové, Srbové, Francouzi ani Italové, s Ruskem si rozumí Turecko, Irán, Egypt, Indie, takže hovořit o nějaké izolaci Ruska je nesmysl.

V okamžiku, kdy válečníka Obamu vystřídá v Bílém domě obchodník Trump, se dá předpokládat, že Rusko přestane být oficiálním nepřítelem Amerikou vedeného Západu a i v Evropě se stane nepřátelství k Rusku z povinného dobrovolným. Ukrajině, Polsku či Británii samozřejmě nebude nikdo vnucovat Putina za přítele.

Zajímavé na vytrácení se Ruska coby nepřítele je, že svět se zásadně mění, aniž by se přitom měnily vztahy uvnitř EU, uvnitř NATO, anebo aniž by byla řeč o oslabení euroatlantického partnerství.

Společný nepřítel

Vše bude pokračovat po starém, tedy v něčem hladce, v něčem s potížemi i bez nepřítele, od kterého beztak Evropa rekordně nakupuje plyn a se kterým Americe roste byznys, sankcím navzdory.

Těžba zemního plynu

Zklamáni jsou ti, kteří sázeli na velkou válku, ať už si od ní slibovali zisky anebo šíření demokracie i přes mrtvoly. Pro většinu lidí ale představuje vidina míru lepší alternativu.

Zatímco u nás je na pořadu dne vstřebat fakt, že Rusko přestává být nepřítelem, Rusové se pro změnu budou muset vyrovnat s komplikací, že ztrácejí nepřítele v Američanech a obecně v Západu. Všude je to trochu problém.

Na ztrátu nepřítele se dá zvyknout, respektive lze najít nějakého nepřítele náhradního, byť méně atraktivního a měně nebezpečného, než Rusko anebo Západ. Jsou zde například fanatičtí islamisté, teroristé. Ti se coby společný nepřítel přímo nabízejí.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.