Madeta přestává vykupovat mléko od malých dodavatelů. Pro některé je to likvidační

Madeta ruší spolupráci s malými dodavateli mléka. Týká se to zemědělců z jižních Čech a Vysočiny, kteří produkují méně než 1000 litrů denně. Pro některé z nich je přitom mlékárenská společnost jediným odběratelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

velkochov

velkochov | Foto: CC0 Public domain, franzl34

Josef Vlk z Čelistné na Pelhřimovsku patři mezí zemědělce, od kterých přestane od dubna společnost Madeta odebírat mléko. „Byla to rána, to jsem nečekal,“ neskrývá smutek zemědělec. „Pro nás je to závažné, protože jsme udělali rekonstrukci stáje, dojírny a mléčnice. Jsem zadlužený a potřebuji splácet,“ popisuje Vlk svou situaci.

Madeta je pro Vlka jediným odběratelem mléka. Měsíčně tak zemědělec přijde o 80 tisíc korun a bude mít velký problém umořit několikamilionovou hypotéku. Tu si vzal právě kvůli spolupráci s Madetou. „Udělal jsem to proto, abychom byli zajímaví pro odběratele. Myslel jsem, že když to budeme mít pěkné, na úrovni, tak zájem bude.“ Na otázku, co bude dělat od začátku dubna, kdy od něj firma přestane mléko odebírat, nedokáže odpovědět. „Bude to složité, protože tady je to rajón Madety. Dodáváme (jim) od 90. let.“

Kravám na jihu Čech hrozí vybíjení ve velkém. Madeta kvůli ruskému embargu stopne výkup mléka

Číst článek

Madeta měla po vyhlášení ruského embarga na potraviny mléka nadbytek. I přesto ho od zemědělců vykupovala nadále. „Od zemědělců jsme koupili mléko za 6 korun a prodávali jsme ho v podobě výrobku za 3,50 nebo za 4. To jde dělat jenom nějaký čas. A ten vypršel,“ říká Milan Teplý, generální ředitel společnosti.

Ministr zemědělství ho prý ujistil, že část škod, které firmě vznikly, jim úřad formou finanční dotace vrátí. To se podle něj ale za dva a půl roku nestalo. Marian Jurečka (KDU-ČSL) to však odmítá. „Mohli využít například dotační titul, kde je letos připraveno 396 milionů korun a kde Madeta za poslední tři roky vůbec nepožádala jakoukoliv dotaci. Je tady program Rozvoj venkova, ze kterého má Madeta v administraci projekt za 75 milionů korun,“ popisuje Jurečka. Madeta podle něj navíc využila podporu financovanou z Evropské unie, právě jako krizové opatření pro skladování sušeného odstředěného mléka.

Lucie Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme