Majiteli funkcionalistické vily hrozí za černou plachtu postih. Památkáři s ním zahájili správní řízení

Památkáři z pražského magistrátu zahájili správní řízení s majitelem funkcionalistické vily v Praze na Petřinách. Umístěním černé plachty údajně porušil zákon o státní památkové péči. Ministerstvo kultury totiž nyní rozhoduje, zdali dům prohlásí za památku. A podle magistrátu tato plachta vilu poškodila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel vily Jiří Šalda.

Majitel vily Jiří Šalda. | Foto: Filip Jandourek
V březnu 2017 šéf pražských památkářů Jiří Skalický informoval, že pro Zpravodajský web Českého rozhlasu uvedl mylnou informaci. S majitelem domu Jiřím Šaldou nebylo zahájeno správní řízení, nýbrž byl podán "interní podnět k zahájení správního řízení". Informaci, že správní řízení zahájeno bylo, pro Zpravodajský web Českého rozhlasu tehdy uvedl i další zdroj přímo z odboru památkové péče. Památkáři nakonec rozhodli, že plachta vilu nepoškodila, a případ odložili. Více si můžete přečíst ZDE. Za chybu se omlouváme.

"Proti vlastníkovi bylo zahájeno správní řízení, neboť instalací nosného systému pro umístění plachty se dopustil správního deliktu podle zákona o státní památkové péči," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Jiří Skalický, ředitel magistrátního odboru památkové péče.

Černá plachta se na funkcionalistické vile objevila na začátku listopadu. Majitel domu Jiří Šalda svůj krok odůvodnil tím, že už "má právě dost zvůle úřadů".

Na místě vily plánuje postavit moderní bytový dům o několika patrech včetně podzemních garáží, pro což mu úřady už dříve daly zelenou. Proti demolici funkcionalistické vily však začali protestovat místní obyvatelé a na ministerstvu kultury zároveň přistál podnět o prohlášení za kulturní památku.

Než ministerstvo o památkové ochraně rozhodne, musí vlastník vilu chránit před "zničením, poškozením nebo odcizením". Podle památkářů ale Šalda, respektive společnost AND Vila Petřiny, které dům patří, tuto povinnost porušil. Podle zákona o státní památkové péči musel záměr, že chce na dům plachtu umístit, úřadům oznámit.

Co říká zákon o státní památkové péči?
Prohlašování kulturních památek
(2) Ministerstvo kultury vyrozumí písemně vlastníka o podání návrhu na prohlášení jeho věci nebo stavby za kulturní památku nebo o tom, že hodlá jeho věc nebo stavbu prohlásit za kulturní památku z vlastního podnětu, a umožní mu k návrhu nebo podnětu se vyjádřit.
(3) Vlastník je povinen od doručení vyrozumění podle odstavce 2 až do rozhodnutí ministerstva kultury chránit svoji věc nebo stavbu před poškozením, zničením nebo odcizením a oznámit ministerstvu kultury každou zamýšlenou i uskutečněnou změnu jejího vlastnictví, správy nebo užívání.

"Instalací nosného systému z ocelových lan, hmoždinek zavrtaných a zapuštěných do fasády, do nich osazených háků a z vypínacích zařízení došlo k destruktivnímu zásahu do fasády objektu, jejímu narušení a následné degradaci," popsal ještě ředitel odboru Skalický. Památkáři odhadují, že ve vile je zaryto celkem sto kusů hmoždinek, a to ve spárách režného cihelného zdiva, v omítce i v kamenném obkladu. Výše případné pokuty záleží na stupni poškození a nebezpečnosti akce vůči konkrétnímu objektu. V případě petřinské vily ji ředitel Skalický odhaduje spíše na dolní hranici, tedy v řádu desítek tisíc korun.

Sám majitel a jednatel společnosti AND Vila Petřiny Šalda se k věci zatím nechtěl vyjadřovat. "(O správním řízení) se dozvídám od vás, nic o tom nevím, takže to nemohu komentovat," sdělil. Vyjádřit se nechtěl ani k tomu, zdali plachtu před jejím umístěním na úřadech hlásil.

Jako plachta na autě

Umístění plachty na funkcionalistické vile ale nevadilo radnici na Praze 6. Mluvčí úřadu Martin Churavý situaci přirovnal k tomu, jako když si někdo "zakryje přes zimu svůj vlastní automobil".

"Jednání vlastníka objektu není v rozporu se stavebním zákonem. O reklamní zařízení podle téhož zákona rovněž nejde. Objekt se nadto nenachází ani v památkově chráněné zóně," napsal mluvčí s tím, že radnice situaci "velmi bedlivě monitoruje".

Praha 6 už dříve probírala osud funkcionalistické vily na zastupitelstvu. Tam od majitele Šaldy mimo jiné zazněl návrh, že pokud chce někdo vilu zachránit, prodá mu ji. Cena by podle jeho slov činila 85 milionů. Server Lidovky.cz už dříve napsal, že Šalda vilu o pár měsíců předtím koupil za 23 milionů.

Funkcionalistická vila v ulici Na Petřinách 7. | Foto: Filip Jandourek

Místní obyvatelé, kteří se proti demolici vily snaží bojovat peticí, už dříve upozorňovali, že plachta objekt zřejmě poškodila. "Skoby a kovová lanka poškozují vilu, její fasádu a zprostředkovaně i jejího majitele. Plachta je napnutá i ze zadní strany domu a z dlouhodobého hlediska by vile podle mého názoru uškodila," myslí si Vladimír Urbánek, jeden ze spoluautorů petice. Tu podepsalo více než tisíc tamních obyvatel.

Památková ochrana

Ministerstvo kultury zatím o památkové ochraně pro vilu nerozhodlo. Jak před časem Zpravodajskému webu Českého rozhlasu potvrdila mluvčí resortu Simona Cigánková, úřad už sice má všechny dokumenty k dispozici, na konečný verdikt si ale majitel ještě nějakou dobu počká. Souhlasné stanovisko k památkové ochraně pro vilu vyslovili pražští památkáři i pracovní komise ministerstva kultury. Podle nich má dům velkou architektonickou hodnotu, která se dochovala "v téměř autentickém stavu".

Funkcionalistickou vilu na Petřinách zahalil majitel do černé plachty. Na protest proti úřadům

Číst článek

Funkcionalistická vila na pražských Petřinách byla postavena v roce 1939. Informace o autorství návrhu se liší, nejčastěji je ale uváděn ruský emigrant Pavel Simonov, který navrhl také asketický dům v pražských Střešovicích, kde bydlel malíř Václav Fiala.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme