Heliport letecké záchranky v Olomouci zůstane v provozu i příští rok

16. listopad 2016

Olomoucký kraj odvrátil hrozbu, že přijde o heliport letecké záchranky v Olomouci. Ten bude i po novém roce fungovat na stávajícím místě. Firma Gemo, které patří část pozemku pod přistávací plochou, prodlouží kraji smlouvu na jeho pronájem.

„Bylo dohodnuto, že společnost předloží v pondělí příštího týdne návrh dodatku ke smlouvě, který ošetří fungování heliportu na následující čtyři roky,“ říká náměstek hejtmana Dalibor Horák z ODS.

Stavební firmě Gemo patří přibližně desetina pozemku v areálu letecké záchranky v Olomouci. Bez jeho pronájmu by tam úřad pro civilní letectví zakázal vrtulníkům přistávat.

„Spadl mi obrovský kámen ze srdce, protože jsem se obával, že bude smlouva prodloužena tak, jak společnost avizovala, pouze do konce března. Bylo by to pouze prodlužování agónie. Rozhodně už nehrozí, že 1. ledna nebudeme mít kde s vrtulníkem přistát,“ oddechl si ředitel záchranné služby v Olomouckém kraji Petr Hubáček.

Současná smlouva na pronájem pozemku vyprší hejtmanství na konci roku. Proto vedení kraje na její prodloužení spěchá.

„Budou se k němu vyjadřovat odbor zdravotnictví, odbor majetkoprávní, zdravotnická záchranná služba a podobně. Musí být podepsaná co nejdříve, aby nebyl překročen termín do konce roku. Měla by ji tedy na své následující schůzi projednat rada kraje,“ dodává Horák.

Podle hejtmana Ota Košty za ANO 2011 je současná dohoda provizorním řešením: „Budeme zkoumat, jaké varianty jsou k dispozici. Je tady otázka odkupu pozemků, které vlastník, jak jsem byl informován, není nakloněn. Takto bychom měli postupovat bod po bodu. Budeme brát jednu variantu po druhé. A k nějaké se musíme dostat.“

Manažer společnosti Gemo Petr Vykopal se na mikrofon vyjádřit odmítl. V písemném vyjádření Českému rozhlasu potvrdil, že firma je ochotná kraji nájemní smlouvu prodloužit. Společnosti už dříve avizovala, že v okolí heliportu plánuje stavbu rezidenčních bytů a domů za stovky milionů korun.

Obě strany tak teď mají čtyři roky na to, aby našly společné řešení.

autor: mot
Spustit audio