Odstranit před jízdou led a sníh z kamionu je povinnost. Může poškodit další auta

15. listopad 2016
Pohled ze zadních sedadel

Dejte si na silnicích pozor na odlétávající kusy ledu z kamionů. Už druhý den klesají v České republice noční teploty pod nulu. A voda, která se drží na přívěsech, přes noc velmi rychle zmrzne. Řidiči musí od letošního února před jízdou auto očistit od sněhu i ledu, jinak můžou dostat až dvoutisícovou pokutu. Jenže jak odhalili naši zpravodajové nové Zelené vlny, někteří z nich to nedělají.

„Z nákladních aut a kamionů padají kusy ledu a zrovna jsem viděl, jak to někoho málem trefilo.“ „Dneska jsem byla svědkem, že v zatáčce odpadla taková docela veliká plotna ledu, a kdyby to spadlo na nějaké osobní auto, řidič by se asi nestačil divit,“ telefonátů varující před padajícími kusy ledu z kamionů přijalo nové call centrum Zelené vlny během jednoho dne desítky.

Čtěte také

Podle Petra Vacka z Autoklubu ČR je dobré si v zimě nechávat za nákladními auty nebo dodávkami větší rozestupy. Kusy ledu se z nich uvolňují hlavně při jejich rozjezdech. „Stává se, že zejména při rozjezdech a v zatáčkách je nic netušící řidič jedoucího osobního vozidla překvapen tím, že mu kus ledu nebo sníh spadne na auto. Může dojít k dopravní nehodě.“

Některé velké spediční firmy používají ve svých areálech na odstranění ledu speciální rampy. Menší dopravci pak musí spoléhat pouze na řidiče, který musí led očistit ručně, jak dodává jednatel jedné menší spediční společnosti Petr Procházka. „Je to možné odstranit zevnitř kamionu násadou od smetáku, ale větší možnosti řidič nemá. Vylézt na střechu nemůže, to by se propadl.“

Čtěte také

Jak pak postupovat v případě, že někomu kus ledu uvolněný z kamionu poškodí auto, radí Vacek z Autoklubu. „Bezesporu si vyfotit poškození vozidla a pokusit se kontaktovat pojišťovnu, aby poradila, co dál. Protože v případě, že máme viníka, který nám poškodil auto, tak se na to vztahuje povinné ručení.“ Policisté budou led na vozidlech během zimní sezóny kontrolovat. Za jeho neočištění může řidič dostat na místě až dvoutisícovou pokutu.

autor: hbc
Spustit audio