Strážníci v Týně nad Vltavou odchytávají přemnožené holuby

17. listopad 2016

Městští policisté v Týně nad Vltavou musí denně vyšlapat desítky schodů a pak se prochází po střechách domů. Součástí jejich práce je totiž i odchyt holubů. Ve městě jsou stovky těchto ptáků, kteří ničí majetek a přenáší nemoci.

Malou klec s návnadou mají strážníci například na střeše obchodního domu. „Tady vidíte na boku klece takové výčnělky a drátěný sklopec. Tudy tam holub vleze, a jakmile je uvnitř, tak se to za ním zavře a nemůže ven,“ ukazuje vedoucí městské policie Martin Macháček.

Mezi problematická místa zatížená holubí populací patří také sídliště. Zde strážníci odchytávají ptáky na střeše kulturního domu. Nedávno tu v kleci našli dva holuby. „Úspěch to je, i když zatím malý. Holubi ještě nejsou zvyklí na ty návnady, až si zvyknou, ta úspěšnost bude větší,“ komentuje strážník Robin Rangl.

Dana Hovorková z Týna nad Vltavou je ráda, že se holubi ve městě odchytávají. I ona je vidí jako velký problém. „Tady ve městě je spousta holubů, nejen na sídlišti, ale i v centru. Ničí nám střechy, fasády, tak bychom rádi, aby je odchytali,“ říká.

Odchyt holubů do klecí ale celý problém nevyřeší. Podle vedoucí odboru životního prostředí Ivana Palmy si lidé musí svoje domy před ptáky zabezpečit. „Zásadní je to, aby neumožnili holubům hnízdit. Veškeré vstupní otvory, které mají takovou velikost, že se tudy holub protáhne na půdu, je nutno zabezpečit, ať už pletivem, zasklením nebo třeba jenom ošetřením střechy, aby tam nebyly vypadlé tašky,“ radí.

V odchytových klecích se objeví určitě více holubů až v zimě, kdy na polích a v okolí města nebude tolik potravy.

Spustit audio