Postižený muž čelil exekuci za jízdu v MHD i přesto, že mohl jezdit zadarmo. Zastal se ho až Ústavní soud

Ústavní soud ve středu podpořil těžce postiženého muže v jeho sporu s exekutory. Ti ho podle soudců neoprávněně trestali za opakovanou jízdu načerno pražskou hromadnou dopravou. Muž jako držitel průkazu ZTP jízdné hradit nemusí. Udělené pokuty vysvětluje tím, že se někdo jiný prokazoval jeho ztraceným rodným listem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva nové trolejbusy, které můžou jet i mimo trolejové vedení, pořídil českobudějovický Dopravní podnik

Dva nové trolejbusy, které můžou jet i mimo trolejové vedení, pořídil českobudějovický Dopravní podnik | Foto: Jitka Cibulová Vokatá

Podle ústavního soudce Vojtěcha Šimíčka nemělo k exekuci vůbec dojít. „Ústavní soud konstatoval, že takovéto rozhodnutí, byť se jedná o bagatelní částku, tak má precedenční rozměr a je protiústavní, protože není možné vést exekuci proti někomu, kdo za zcela jasných okolností se protiprávnosti ani dopustit nemohl,“ řekl Šimíček.

Muž před časem podal návrh na zastavení exekuce. Nebylo mu prý doručeno rozhodnutí o jejím nařízení ani prvotní soudní rozhodnutí. Navíc je exekuce vedena pro dluh, který podle muže neexistuje a nikdy nemohl vzniknout, protože je držitelem průkazu ZTP/P už od roku 1994.

MHD spor v Liberci: Cestující si stěžuje na postup řidiče autobusu, SMS jízdenka měla zpoždění

Číst článek

Invalida měl pro vzniklou situaci jediné vysvětlení: někdo nejspíš zneužil jeho ztracený rodný list a prokázal se s ním revizorovi. Obvodní soud pro Prahu 5 návrhu na zastavení exekuce nevyhověl. Doručování všech písemností prý bylo v pořádku, a muž tak měl svoje námitky proti oprávněnosti vymáhané pohledávky uplatnit již v původním nalézacím řízení.

V exekučním řízení již podle obvodního soudu nelze zpětně přezkoumávat věcnou správnost exekučního titulu. Muž podal odvolání, nicméně Městský soud v Praze se ztotožnil s názorem obvodního soudu. Následovala úspěšná stížnost k ÚS, který zdůraznil, že "spravedlnost musí být přítomna v každém procesu, ve kterém se interpretuje a aplikuje právo".

Justice měla podle ÚS exekuci zastavit, což neudělala. "Nastala tak zcela absurdní situace, kdy je proti stěžovateli vedeno exekuční řízení, ačkoliv si soudy byly a být musely plně vědomy toho, že stěžovatel žádnou svoji právní povinnost nejen neporušil, nýbrž ani porušit nemohl," stojí v nálezu soudce zpravodaje Šimíčka.

ČTK, Český rozhlas Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme