Nadužívání antibiotik posiluje odolnost bakterií. Za třicet let budeme zranitelnější

16. listopad 2016

Letošní Světový antibiotický týden varuje. Letošní motto zní: „Zacházejte s antibiotiky opatrně“! Proč je stoupající rezistence bakterií vůči antibiotikům tak nebezpečná? „V roce 2050 by mohlo na infekce spojené s rezistentními bakteriemi umírat tolik lidí, kolik dnes umírá na infarkt nebo rakovinu,“ zdůraznila lékařka Eva Zálabská v rozhlasové Radioporadně.

Všichni víme, že nadměrné užívání antibiotik způsobuje rezistenci bakterií. Tento fakt, ale podceňujeme. Navíc si za to můžeme sami.

Pacienti si vynucují antibiotika

Mnozí pacienti, pokud si od lékaře neodnášejí antibiotika, mají pocit, že jejich zdraví někdo zanedbal. Doktoři často povolí a dávají pak antibiotické léky i na virová onemocnění. Je důležité si uvědomit, že antibiotika jsou proti nachlazení a chřipce neúčinná.

Čtěte také

„Zkušený lékař pozná známky bakteriální infekce. Když už vám antibiotika napíše, řiďte se jeho radami,“ nabádá Eva Zálabská. Patří k tomu i informace, jestli si prášek máte vzít před nebo po jídle.

Léky je potřeba brát pravidelně, dodržovat intervaly mezi jednotlivými dávkami. Jinak bakterie přežijí a začnou si vytvářet proti danému antibiotiku odolnost. Následně vzniká nová generace bakterií, která je rezistentní.

Ve kterých případech jsou antibiotika na místě?

Na druhé straně stojí skupina lidí, která se antibiotikům vyhýbá jako čert kříži. Jsou pro ně ztělesněné zlo. Je pravda, že většina onemocnění časem odezní i bez antibiotik. Proč tedy nepočkat na uzdravení? „Například se antibiotika nasazují u streptokokové angíny. Samotný průběh onemocnění není natolik nebezpečný. Problémem a důvodem, proč je nutné léčit streptokokovou infekci antibiotiky, jsou možné komplikace jako revmatická horečka, postižení srdce nebo postižení ledvin,“ vysvětluje Eva Zálabská. Zkrátka závažné infekce je potřeba léčit.

Také antibiotika neupírejte malým dětem. Jejich imunitní je křehký a ne se vším si poradí. Na druhou stranu ani antibiotika na lékaři nežádejte. Nechte to na jeho úsudku a odborné zkušenosti.

Čtěte také

S antibiotiky je průběh nemoci rychlejší a lehčí. Je lepší se nechat vyšetřit a nasadit o den později úzce cílená antibiotika, než hned sáhnout po širokospektrálních. Po lécích s širším záběrem odborník sahá ve chvíli, kdy je onemocnění závažné a léčbu nelze odkládat. „Týká se to například meningitidy u malých dětí,“ říká Eva Zálabská.

Neordinujte si léčbu sami

Zbyla vám doma antibiotika? Doneste je zpět do lékárny. Chybí vám plná dávka a jedním dvěma prášky si spíš uškodíte a opět nahráváte bakteriím na rezistenci. Stejně nesmyslné je brát léky, které doktor předepsal někomu jinému.

Myslíte si, že antibiotika neužíváte? Omyl. Vzhledem k tomu, že se hojně používají k veterinární léčbě, přijímáte je denně ve stravě a vodě.

Jaký důsledek má fakt, že v některých zemích nejsou antibiotika na předpis? Jaké mají antibiotika vedlejší účinky? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio