Čína má obrovské finanční rezervy, které investuje po celém světě, a nejspíš ještě dlouho bude, říká Josef Kotrba

16. listopad 2016

Hedvábná stezka 21. století. Jeden pás, jedna cesta. Iniciativa 16 + 1. Čínské politicko-ekonomické plány mají někdy i dost poetické názvy, ale víme, co se za nimi skrývá? Na Pražském hradě se koná česko-čínské investiční fórum, které má prohloubit hospodářské vztahy, které podporuje prezident Miloš Zeman.

Podle Josefa Kotrby, vedoucího partnera ze společnosti Deloitte, je fórum pro takové společnosti příležitostí k setkávání s existujícími nebo potenciálními klienty, kteří se o Českou republiku nebo střední Evropu zajímají.

Jaroslav Tvrdík, prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, řekl, že si od fóra slibují, že ho čínští investoři využijí k představení čínských investičních záměrů. „Podle toho, co jsem slyšel, tak řada z nich má poměrně ucelený záměr do České republiky investovat, nebo tu nějaké investice vyhledávat, ale aby tam někdo představoval, s kým hodlá vyjednávat, to ne. To se pochopitelně dozvíte, až když je transakce uzavřena,“ říká Josef Kotrba.


Zatím převažují čínské investice typu diverzifikace. V Číně mají obrovský majetek a chtějí mít část portfolia v zahraničí. Existují tu fondy, které jsou čínské, respektive peníze jsou čínské, ale z hlediska partnerů nepoznáte rozdíl od amerických fondů. Je to investování peněz, ale ne vlivu. Pak následují investice do portfolií podniků přímo z Číny a já jsem hrozně zvědav na to, až dorazí větší investice v rámci oborů, které budou mít větší vliv na materiálové toky. JOSEF KOTRBA

Itálie ve stínu Číny

Česko-čínské fórum přitahuje pozornost, ale shodou okolností se v Praze právě koná i česko-italské investiční fórum. To je spíše ve stínu, i když Itálie je významnějším ekonomickým partnerem. Proč?

„Z hlediska byznysu je to jednoduché – tok akvizic a potenciálních průmyslových kombinací, že si nějaký čínský podnik koupí ve stejném oboru svůj český protějšek, to je věc, kterou cítíme a která v současné době generuje práci. Italské investice tu historicky jsou, nikoliv malé, ale že bych očekával nějaký velký příliv italských investic, to se mi nezdá,“ vysvětluje Kotrba a dodává, že Čína má obrovské finanční rezervy, které investuje po celém světě a zdá se, že ještě dlouho bude.

Reálné investice

Když Českou republiku navštívil čínský prezident, podepsaly se desítky dohod o spolupráci. Podle Josefa Kotrby dokončila například CEFC akvizici ŽĎASu a řada dalších investic podle jeho informací hodně pokročila. Informace, že by se mělo z čínské strany investovat během 5 let 232 miliard, je podle něho ambiciózní, ale nikoliv nemyslitelná. Konkrétní čísla například nově vzniklých pracovních míst na základě čínských investic Josef Kotrba nepředložil.

Pro koho je výhodný export peněz? A řeší české firmy při obchodování s čínskými partnery dostatečně ochranu duševního vlastnictví? Poslechněte si celé Interview Plus s Josefem Kotrbou >>

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.