Komentář Washington Post: Proč nelze Donaldu Trumpovi přát úspěch

16. listopad 2016

Američané si vybrali Hillary Clintonovou, která získala více hlasů. Ale ve Spojených státech platí volební systém, ve kterém rozhodují hlasy volitelů a nikoli součet hlasů všech voličů. Příštím prezidentem tedy bude Donald Trump. „Já se s touto skutečností nesmířil," píše Eugene Robinson, komentátor amerického deníku Washington Post.

Jak dodává, nikdo by se s tím neměl smířit. Nikdo by neměl předstírat, že Trump bude normální prezident. Nikdo by neměl zapomenout na bigotnost a rasismus jeho kampaně, nezastírané využívání ukřivděných bělochů, stigmatizování Mexičanů a muslimů. Nikdo by neměl zapomenout na neuvěřitelnou neznalost, kterou Trump, ještě jako republikánský prezidentský kandidát, projevil v záležitostech politiky domácí i zahraniční. Nikdo by neměl zapomenout na odpornou misogynii. Nikdo by neměl zapomenout na prolhanost, vulgárnost, zběsilost a další projevy vzbuzující odpor. Nic z výše zmíněného by podle komentátora deníku Washington Post nemělo být v politice přijímáno jako norma.


Nemůžete přece strávit tolik měsíců zatracováním všech možných amerických hodnot a pak očekávat, že se všichni, kteří se cítí uražení nebo ohrožení, shluknou, aby vás objali. Co Trump zasel, to sklízí. A jak si ustlal, tak si také bude muset lehnout.Eugene Robinson, komentátor listu Washington Post

„Jak se nemyslitelné stalo skutečností?“ ptá se komentátor Robinson a pokračuje dalšími otázkami. Je Trump, podobně jako brexit, součástí nějaké světové radikální populistické vlny? Vnitrozemským oblastem Spojených států poznamenaným úpadkem amerického průmyslu se říká „rezavý pás“. Vzbouřili se snad jeho obyvatelé postižení nezaměstnaností a úpadkem životní úrovně? Byla Hillary Clintonová pouze velice nevhodnou kandidátkou na prezidenta? Pomohl Trumpovi na vrchol ředitel FBI James Comey? Zůstalo příliš mnoho Trumpových odpůrců z řad voličů z pohodlnosti doma, místo aby volili?

Trumpovi nelze přát úspěch

Existují důkazy, které podporují všechny tyto teorie. Ale naléhavá otázka nezní proč. Zní co dělat teď a v budoucnu, píše komentátor amerického deníku Washington Post a dodává: „Kdyby zvítězil nějaký republikán klasického střihu, mohl bych teď používat zdvořilá, společensky přijatelná slova. Něco jako ´já sice toho a toho nepodporoval, ale bude mým prezidentem a přeju mu úspěch.´ Jenže Trumpovi přece nemohu přát, ať se mu úspěšně daří vyhošťovat miliony lidí nebo zakázat muslimům vstup na americké území nebo vrátit mezi nástroje americké politiky používání mučení. V těchto a dalších rozdělujících, krutých, nemoudrých iniciativách přeji Trumpovi selhání," píše Eugene Robinson ve svém komentáři v deníku Washington Post a pokračuje.

„Doufám, že se Trumpovi podaří vyhnout se nějakému amatérskému zahraničněpolitickému přehmatu, který by ohrozil životy Američanů nebo životně důležité národní zájmy Spojených států. A jasně říkám, že nezpochybňuji legitimitu Donalda Trumpa coby zvoleného amerického prezidenta. Na základě platných hlasů a dodržení celé procedury bude Trump řádně zvoleným vůdcem amerického národa, jakkoliv směšné se to může zdát.

Ale Trump si nezískal naši důvěru ani naději. Místo toho si vysloužil demonstrace odpůrců, které vypukly ve městech po celé zemi. Vydobyl si také vytrvalou kontrolu ze strany novinářů, které během své kampaně bezostyšně využil jako obětní beránky. A v neposlední řadě vyhrál neustálou ostražitost veřejnosti, které teď musí sloužit."

Po volbách vzrostlo násilí

Nezisková organizace Southern Poverty Law Center, která bojuje proti intoleranci a diskriminaci, zaznamenala od prezidentských voleb více než 200 zpráv o týrání, obtěžování a jiných trestných činech z nenávisti. Terčem útoků byli většinou příslušníci menšin. První televizní rozhovor od prezidentských voleb poskytl Trump televizní stanici CBS. V pořadu 60 minut oslovil v souvislosti s výskytem zločinů z nenávisti své stoupence s následujícím prohlášením: „Řeknu to jasně, a přímo. Naživo, na kameru: Přestaňte s tím.“

Logo

To by byl býval lepší začátek jeho působení, pokud by se vzápětí nesnažil incidenty zlehčit. Řekl, že jich bylo jen „velmi malé množství“. A dodal, že média při podávání zpráv o protestech proti jeho zvolení používají dvojí metr. Pokud by podle Trumpa, hvězdy televizní reality show a budoucího prezidenta, jeho příznivci demonstrovali proti případnému zvolení Hillary Clintonové, média by mluvila a psala jinak. „Pokud by volby vyhrála Hillary a moji voliči teď protestovali v ulicích, všichni by říkali ‚to je přeci hrozné‘, a byli bychom tak svědky odlišného postoje. Velmi rozdílného postoje. Máme tu dvojí metr,“ řekl Trump v rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS.

Trumpovou migrační politikou jsou zeď a ploty

Jak komentátor listu Washington Post uvádí, nejvíce znepokojující v povolebním vývoji je prozatím jmenování Stephena Bannona hlavním Trumpovým poradcem. Bannon je prominentní představitel rasistického a xenofobního krajně pravicového hnutí Alternativní pravice. Tento krok komentoval mluvčí vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida následovně: „Je snadné pochopit, proč Ku Klux Klan považuje Trumpa za svého hrdinu, když Trump jednoho z hlavních propagátorů bělošské nadřazenosti jmenuje svým hlavním poradcem.“ Nesouhlasné reakce se ozvaly také z prostředí amerických republikánů. Podle jejich stratéga Johna Weavera zosobňuje Bannon rasistickou, fašistickou extrémní pravici vstupující do Bílého domu. „Měj se na pozoru, Ameriko,“ napsal Weaver na Twitteru.

V pořadu „60 minut“ televizní stanice CBS Trump také naznačil, že by mohl ustoupit od některých svých nejradikálnějších slibů týkajících se imigrace. Řekl, že chce i nadále stavět zeď na mexické hranici, ale že „na některých místech by mohl být jen plot“. Za svou budoucí vládu prohlásil, že o osudu milionů nelegálních přistěhovalců, kteří nespáchali trestný čin, „hodláme teprve rozhodnout“. To znělo, jako by si Trump uvědomoval, že jeho slib provádět masové deportace není možné splnit. Upustil také od myšlenky jmenovat zvláštního vyšetřovatele, který by měl za úkol dále prošetřit kauzu pracovních emailů Hillary Clintonové odesílaných přes soukromý server. „Jsou to dobří lidé, nechci jim ublížit,“ prohlásil budoucí prezident na adresu Billa a Hillary Clintonových.

Pokud Trump začíná uvažovat na některých frontách v souladu s realitou, jedná se o první krok na cestě směrem k důvěryhodnosti a respektu dlouhé tisíce kilometrů Ale jmenování Bannona je velký krok zpět. Musíme Trumpa pečlivě sledovat a posuzovat každou píď cesty, kterou jako vůdce Spojených států urazí, uzavírá komentátor Eugene Robinson v deníku Washington Post.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.