Anketa mezi poslanci. Podpořili by novelu ohledně hanobení prezidenta? Ani náhodou, shodují se

Skupina šesti desítek poslanců chce vrátit do trestního zákoníku čin veřejného hanobení prezidenta republiky. Co si ale o novele myslí ostatní členové dolní komory Parlamentu? A podpořili by takový návrh? Všichni poslanci a poslankyně, kteří Zpravodajskému webu Českého rozhlasu odpověděli, by pro novelu trestního zákona nehlasovali. Pokud by se ale dokument skutečně dostal do Senátu, zákonodárci v horní komoře by ho zřejmě neschválili, míní znovuzvolený předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. Návrh se ale podle něj do horní komory ani nedostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna, jednání

Poslanecká sněmovna, jednání | Foto: Martin Svozílek

Markéta Adamová, TOP 09 a Starostové
TOP 09 dlouhodobě upozorňuje na narůstající omezování svobody. Je tedy přirozené, že komunistické návrhy, které omezují svobodu slova a navracejí nás do dob předlistopadových, nikdy nepodpořím. Návrh poslanců za KSČM, ČSSD, ANO a Úsvit pouze dokládá, že varování před nesvobodou nejsou jen prázdné fráze.

Andrej Babiš, ANO
O návrhu zákona proti hanobení prezidenta jsem se dozvěděl včera z médií. Jak jsem řekl už včera: jasně, že ho nepodpořím. Kritika, humor a ironie přece není hanobení. Prezidentský majestát nějaký ten vtípek určitě snese.

Novela ohledně hanobení prezidenta nás vrátí o 27 let zpět. Podobných extrémů bude přibývat, tvrdí Sobotka

Číst článek

Jan Bartošek, KDU-ČSL
Ani náhodou! Současná úroveň práva, upravující ochranu osobnosti je zcela dostačující. Reinkarnovat bolševický přístup k lidem-občanům „všichni jsou si rovni, ale někteří jsou rovnější“ podporovat odmítám!

Adolf Beznoska, ODS
Návrh bych nepodpořil, nepodporuji papalášství v žádné podobě.

Robin Böhnisch, ČSSD
Návrh považuji za předčasný aprílový žert. Novelu samozřejmě nepodpořím, předpokládám, že neprojde ani prvním čtením. Legislativní ochrana představitele funkce, která je v našem ústavním systému nepříliš důležitá, by byla orientálním přežitkem. Za více žádoucí bych považoval chránit před aktuálními výlevy psychopatů předsedu vlády a další představitele exekutivy.

Richard Brabec, ANO
Nepodpořil.

Jan Farský, TOP 09 a Starostové
Nepodpořím. Předkladatelé si asi myslí, že úctu lze vynutit zákony. Mýlí se. Když se musí vážnost prezidenta vynucovat hrozbou trestu, není to chybou občanů, ale prezidenta. Prezidentství nejvíce poškozuje sám Miloš Zeman, který lže, zneužívá svoji moc ke mstě a ponižuje český národ před mocnými. Sám je ale z ústavy neodpovědný, zákon se tak na něj vztahovat nebude. Udělal by ale rozumný a státnický krok, kdyby se proti tomuto nesmyslnému normalizačnímu návrhu postavil. Tím by pro vážnost prezidenta udělal víc než předkladatelé.

Petr Fiala, ODS
Novelu bych nepodpořil. Je to zbytečná právní úprava. Myslím, že poslanci mají řešit skutečné problémy, které trápí občany. Úctu k institucím demokratického státu můžeme a máme pěstovat jinak než absurdními postihy.

Matěj Fichtner, ANO
Návrh nepodpořím. Proč by měl být chráněn zrovna prezident republiky? Proč ne třeba premiér nebo ministři? A proč ne všichni poslanci? A proč ne starostové a zastupitelé? Co když naopak prezident sníží vážnost některého poslance a ten mu to nebude moci oplatit stejnou mincí, protože by se dopustil trestného činu?

Ivan Gabal, KDU-ČSL
Nepodpořil, v žádném případě. Novela je nedemokratická, zneužitelná proti komukoli, omezuje svobodnou veřejnou debatu, z nepochopitelných důvodů chrání jednoho exekutivního aktéra a privileguje ho. Domnívám se, že jde o normu, kterou by každý další prezident musel vetovat nebo žádat o zrušení. Je ušita na míru Miloši Zemanovi jako lex Zeman, nemá s právním státem co dělat. Nejde ani o populismus, jde o hloupé plácnutí do vody, které vymezuje protidemokraticky smýšlející a konající část poslanců z KSČM, ČSSD, ANO a Úsvit.

Je to přísaha věrnosti navrhovatelů prezidentu republiky, říká Jindřich Šídlo

Číst článek

Jitka Chalánková, TOP 09 a Starostové
Ne, nepodpořím. Ačkoliv se ani mně nelíbí urážky hlavy státu přesahující míru slušné kritiky, v demokratickém státě se za ně do vězení nechodí.

Jan Chvojka, ČSSD
Ne, návrh bych nepodpořil. Myslím si, že jakákoliv silná osobnost ve funkci prezidenta (jako je např. prezident Miloš Zeman) se bez ochrany trestního zákoníku hravě obejde.

Vít Kaňkovský, KDU-ČSL
Uvedený poslanecký návrh nepodpořím. Považuji jej za účelový a zbytečný. Prezident republiky, ať už to je nebo bude v budoucnu kdokoliv, není nadčlověk, nepotřebuje zvláštní ochranu.

Martin Kolovratník, ANO
Jsem zásadně proti. Takové ustanovení jsme tu měli za dob totalitního režimu. V dnešní moderní době ho považuji nejen za zbytečné, ale hlavně za nebezpečné. A to nezávisle na aktuálním jménu pana prezidenta. Zbytečné proto, že současný právní stav dokáže excesy a urážky vyřešit efektivně. Nebezpečné proto, že podezření z trestného činu budou oponenti zneužívat při politickém boji a výměně názorů. Vedlo by to lidi k udavačství, pomlouvání. Prezident je stejným politikem, jako jsme my poslanci či senátoři. I proto musí počítat s projevy nesouhlasu a odporu. V demokratické společnosti je svoboda projevu tou nejvyšší metou.

Martin Komárek, ANO
Samozřejmě ne. Už samotný návrh mi připadá jako politická satira.

Petr Kořenek, ČSSD
Měli bychom zachovávat úctu k prezidentskému úřadu jako nejvyšší autoritě bez ohledu na osobu, která tento úřad zastává. Autorita se nedá vynutit, ale měla by být přirozená. To, že s někým nesouhlasím, mi nedává právo jej urážet. Nevhodné chování svědčí o charakteru osoby, která se neumí chovat a nejsou ji vlastní základní pravidla slušného chování a žádný zákon to nezajistí. K uvedenému návrhu nemám vyhraněné stanovisko, nicméně tuto normu nevidím jako potřebnou.

Jiří Koskuba, ČSSD
Ne. Bohužel, pochopitelnou a jinde obvyklou slušnost a vzájemnou úctu nelze lidem vnutit žádným zákonem. Je mi líto. Natož v zemi, kde i soud má jistý problém s posouzením zničení prezidentské standardy. Přitom však pohrdání soudem tady existuje.

Jiří Koubek, TOP 09 a Starostové
Aby mohl být takový návrh akceptovatelný, musel by se vztahovat na jakékoliv hanobení prezidentského majestátu, a tedy by bylo možné očekávat, že jedním z prvních, kdo by svým slovem či chováním zhanobil úřad prezidenta by byl pan ing. Miloš Zeman. Nepodpořím, i když si pana prezidenta Zemana nevážím, nechci, aby byl stíhán za hanobení úřadu.

Nazrála doba, společnost je třeba umravnit, hájí Huml trest za hanobení prezidenta

Číst článek

Roman Kubíček, ANO
Nepodpořil. Obávám se zneužití a ani nejsem v souladu s navrženými sankcemi. Současná legislativa umožňuje sankcionování takového chování. Nechci se vracet před rok 1989. Úcta k prezidentovi a symbolům české státnosti musí vyplývat především z výchovy k hrdosti na svou vlast. Obecně ovšem nesouhlasím s urážkami prezidenta, to si ovšem musí každý srovnat se svým svědomím.

Michal Kučera, TOP 09 a Starostové
Jsem jednoznačné proti. Jedná se o jeden z dalších kroků, kterými se naše společnost vrací před rok 1989.

Helena Langšádlová, TOP 09 a Starostové
Zmíněnou novelu zákona bych nepodpořila. Byl by to krok k omezení svobody.

Radka Maxová, ANO
Ačkoliv jsem byla oslovena o spolupodepsání této novely - odmítla jsem to. Proč? Nemyslím si, že je potřeba tuto oblast u nás upravovat, protože je to v současné době dostatečně ošetřeno v rámci platné legislativy. A také nechci žít ve státě, kde se budu bát vyslovit svůj názor.

Jiří Mihola, KDU-ČSL
Novelu rozhodně‎ nepodpořím, je to nesmysl a krok zpátky. Už to tady bylo a je dobře, že není. Někteří z překladatelů to zlehčují a odvolávají se na „výchovný" efekt novely. Je to ale špatná cesta. Pokud jim jde opravdu o výchovu a správně nakládání s demokracií, měli by raději podporovat občanské vzdělávání. V situaci, kdy máme přímou volbu prezidenta by novela mohla znevýhodnit jeho vyzyvatele a kritiky atd. Víme, že předvolební klání neprobíhají v sametových rukavičkách.‎ A politik jde v demokracii do služby i s tím, že musí být schopen zkousnout a vyslechnout si někdy i tvrdá a nepříjemná vyjádření. Úctu a autoritu si nikdo zákonem nezíská.

Miroslava Němcová, ODS
Tento návrh rozhodně nepodpořím. Je to absurdní. Vždyť to je právě prezident, kdo rozděluje českou veřejnost a s pomocí lidí ve svém okolí uráží každého oponenta. Návrh zákona je z dílny komunistického poslance, který mlátil v roce 1989 lidi demonstrující za svobodu v naší zemi. Je to pokus vrátit poměry před rok 1989, do doby komunistické totality, kdy on a ostatní soudruzi rozhodovali o osudu každého člověka v této zemi. Je to hanebný návrh a je varovné, že se pod něj podepsali všichni bývalí policisté, kteří se stali poslanci.

Nina Nováková, TOP 09 a Starostové
Tento návrh přináší dva problémy: ten větší, vrací naší zemi do doby totality. I za monarchie se říkalo Franta Procházka a nikomu se nic nestalo, i když teoreticky institut urážky majestátu existoval. Ten druhý problém: kdo kvalifikuje urážku? Zneužitelnější snad bylo jen „rozvracení či podrývání socialistického státu". Je to špatný signál současné atmosféry, samozřejmě bych se stavěla proti.

Tomio Okamura, nezařazený
Jsem zapřisáhlý demokrat, a proto jsem proti jakémukoli omezování svobody slova i kritiky, ať se mi může jevit neoprávněná. Proto také nejsem spolupředkladatelem návrhu zákona, přestože mi to bylo nabídnuto. Návrh má sice z určitého pohledu svou logiku, protože útoky na hlavu státu jsou stále častější a nevybíravější - a nejde tu z mého pohledu o konkrétního prezidenta, ale o jistou autoritu prezidentské funkce. Jiná věc ale je, že stát by měl umět v rámci systému spravedlnosti postihovat ty, kdo dehonestují, lžou, špiní a snižují svévolně důstojnost druhých, ať to je prezident, řadový občan nebo popový zpěvák. Návrh zákona tedy nepodporuji, ale my v našem hnutí Svoboda a přímá demokracie zvažujeme jiný návrh - a to trestat hanobení státních symbolů. Ty zasluhují nejen úctu a vážnost, ale neumí se samy bránit.

Jana Pastuchová, ANO
Pod tuto novelu jsem se nepodepsala a ani bych pro ni nehlasovala. Hanobení hlavy státu určitě není v pořádku, ale stále zastávám svobodu slova a projevu. Myslím si, že pokud by šlo o překročení meze a rámce zákona, jistě už nyní existují prostředky k řešení.

Martin Plíšek, TOP 09 a Starostové
Populistických návrhů bude před volbami přibývat. Tentokrát se spojili příznivci současného prezidenta a navrhují zavedení skutkové podstaty hanobení prezidenta republiky do trestního zákoníku. Zastesklo se jim po komunistickém režimu. Jsem odpůrcem verbálních trestných činu, ale i tak máme v právním řádu trestný čin pomluvy. To plně postačuje a není důvod prezidenta nějak zvlášť nově chránit a současně omezovat svobodu občanů. Doufám, že návrh bude zamítnut.

Bohuslav Svoboda, ODS
S návrhem zákona naprosto principiálně nesouhlasím, proto bych pro něj nemohl zvednout ruku. Právo na názor a svobodu jeho vyjádření je pro mne naprosto nedotknutelné a je pro mne velikou záhadou, jak může někdo takový zákon v České republice v roce 2016 vůbec navrhnout. Ještě větším překvapením je pro mne ale to, že zákon podepsali poslanci, kteří jsou členy poslaneckých klubů demokratických stran.

Antonín Šeda, ČSSD
Nepodepsal jsem návrh zákona, protože si vzpomínám na zrušení tohoto paragrafu v trestním zákoníku. Přesto, že mi není lhostejné uražení pana prezidenta, přesné nechci vracet před listopad 1989. Vše lze řešit občanskou právní cestou. Jsme demokratická republika a nikoliv monarchie. Zákony by měly platit pro všechny bez rozdílu.

Ladislav Šincl, ČSSD
Ne, prezident je prakticky dnes netrestatelný. Daný návrh k netrestatelnosti se snaží ještě přidat nedotknutelnost, neurazitelnost... další výjimečnost. Já si přeji mít prezidenta se stejnými právy, jako má každý občan ČR.

Jiří Štětina, Úsvit - Národní koalice
Pana prezidenta si vážím, i když některé jeho kroky mně blízké nejsou. Tento zákon však v žádném případě nepodpořím, neboť je to „urážka majestátu" jako za C. K. Rakouska-Uherska. To si ani náš pan prezident nezaslouží! V našem právu je dostatek paragrafů (pomluva, útok na úřední osobu, a mnoho dalších), které chrání „Hlavu státu". A hlavně, to již tady bylo za minulého režimu a je příznačně, že s touto myšlenkou přišli právě kolegové z této strany. Že by snaha o návrat ke starým pořádku a hlavně systému?

Pavel Šrámek, ANO
Ne, takovýhle bolševický návrh normalizačního zákona bych nikdy nepodpořil.

Jeroným Tejc, ČSSD
Návrh jsem po zralé úvaze nespolupodepsal a ve stávající podobě ho nepodpořím. Prezident ani žádný jiný občan by neměl být urážen, ponižován nebo častován vulgárními výrazy. Nemyslím si ale, že bychom měli rozšiřovat trestní zákoník o další verbální trestné činy. Velmi často by vznikaly spory o to, co je svobodným vyjádřením na adresu prezidenta, a co už je hanobením. Bohužel nelze vyloučit ani horlivost některých policistů nebo státních zástupců, kteří by se rozhodli trestně stíhat i vyjádření, jež požívají ochrany práva na svobodu projevu.

Lubomír Toufar, ČSSD
Návrh zákona nepodpořím, je zbytečný a zavání mi starými pořádky.

František Vácha, TOP 09 a Starostové
Jsem zásadně proti takové novele. Může být velmi snadno zneužitelná. Navíc, je obecně tolerováno a soudními judikáty potvrzeno, že politik jako veřejně činná osoba musí počítat s vyšší mírou kritiky své činnosti. V našem právním systému máme dostatek nástrojů, které může pan prezident využít ke své obraně. Navíc, prezident požívá v podstatě absolutní imunity (když on někoho hrubě zostudí, nemůže za to být potrestán), a tak by možná i občan mohl být chráněn tím, že nebudeme mít v právním řádu takový nesmyslný trestný čin.

Skupina poslanců navrhuje až rok vězení za hanobení prezidenta. Chce předejít urážkám a excesům

Číst článek

Roman Váňa, ČSSD
Nepodpořil. Je to mimo čas a prostor. Občané by měli mít právo o svém prezidentovi mluvit tak, jako on mluví o nich.

Vladislav Vilímec, ODS
Určitě bych návrh nepodpořil.

Václav Votava, ČSSD
Návrh na zavedení trestného činu hanobení prezidenta bych nepodpořil. Důvodem je, že se jedná o historický přežitek a náš právní řád pamatuje na ochranu osobnosti a ta se týká každého občana, tedy i prezidenta.

Rostislav Vyzula, ANO
Určitě bych to nepodpořil. Byla by to urážka systému demokracie, tak jak jej v současnosti chápeme.

Jan Zahradník, ODS
Tuto novelu nepodpořím.

Kristýna Zelienková, nezařazená
Jsem rozhodně proti. Do demokratického systému takový zákon nepatří.

Jiří Zlatuška, ANO
Zcela jistě bych byl proti takovému návrhu, považuji ho za projev nostalgické touhy vrátit se do časů, kdy se zavíralo za to, že mouchy kálely na obraz mocnáře, nebo se za projevování politických názorů trestaly i děti a mlátilo se obušky, projev u části předkladatelů nedomyšlený či pomýlený, u jiné části naopak kalkulovaný jako posun směrem k totalitní společnosti, která se jim z jakýchkoli důvodů líbila víc.

Marek Ženíšek, TOP 09 a Starostové
Určitě bych tento nesmysl nepodpořil! Zaprvé by to dle mého názoru bylo v rozporu s ústavou. Potom úctu nelze vyžadovat zákonem. Byl by to krok směrem k republikám ve střední Asii. Prezident je proti pomluvě chráněn dostatečně!

 

Předkladatelé návrhu

 
  1. Zdeněk Ondráček (KSČM)
  2. Vítězslav Jandák (ČSSD)
  3. Zdeněk Soukup (ANO)
  4. Marek Černoch (ÚSVIT)
  5. Petr Adam (NEZ)
  6. Jaroslav Foldyna (ČSSD)
  7. Zdeněk Syblík (ČSSD)
  8. Pavlína Nytrová (ČSSD)
  9. Miroslava Strnadlová (ČSSD)
  10. Richard Dolejš (ČSSD)
  11. Marie Benešová (ČSSD)
  12. Markéta Wernerová (ČSSD)
  13. Jaroslav Zavadil (ČSSD)
  14. Ladislav Velebný (ČSSD)
  15. Zuzana Kailová (ČSSD)
  16. Jaroslav Krákora (ČSSD)
  17. Stanislav Huml (ČSSD)
  18. Zuzana Šánová (ANO)
  19. Vlastimil Vozka (ANO)
  20. Milan Brázdil (ANO)
  21. Stanislav Pfléger(ANO)
  22. Jiří Běhounek (ČSSD)
  23. Marie Pěnčíková (KSČM)
  24. Hana Aulická Jírovcová (KSČM)
  25. Ivo Pojezný (KSČM)
  26. Václav SnopeK (KSČM)
  27. Jaroslav Borka (KSČM)
  28. Karel Šidlo (KSČM)
  29. Loe Luzar (KSČM)
  30. Jiří Valenta (KSČM)
  31. Josef Nekl (KSČM)
  32. Miroslav Opálka (KSČM)
  1. Alena Nohavová (KSČM)
  2. Milada Halíková (KSČM)
  3. Stanislav Grospič (KSČM)
  4. Marta Semelová (KSČM)
  5. Stanislav Mackovík (KSČM)
  6. Josef Zahradníček (KSČM)
  7. Josef Šenfeld (KSČM)
  8. Olga Havlová (ÚSVIT)
  9. Jana Hnyková (ÚSVIT)
  10. David Kádner (ÚSVIT)
  11. Martin Lank (ÚSVIT)
  12. Karel Fiedler (NEZ)
  13. Pavel Plzák (ANO)
  14. Stanislav Berkovec (ANO)
  15. Jana Lorencová (ANO)
  16. Bronislav Schwarz (ANO)
  17. Josef Hájek (ANO)
  18. Martin Sedlář (ANO)
  19. Josef Kott (ANO)
  20. Pavel Čihák (ANO)
  21. Margit Balaštíková (ANO)
  22. Dana Váhalová (ČSSD)
  23. Alexander Černý (KSČM)
  24. Gabriela Hubáčková (KSČM)
  25. Květa Matušovská (KSČM)
  26. Jan Klán (KSČM)
  27. Pavel Kováčik (KSČM)
  28. Vladimír Koníček (KSČM)
  29. René Číp (KSČM)
  30. Miroslav Grebeníček (KSČM)
  31. Vojtěch Filip (KSČM)
  32. Bohuslav Chalupa (ANO)

Anna Jadrná, Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme