Parlamentní komise je tristní, poslouchá jen generály a politicky vlivné lidi, tvrdí Komárek

Bývalý šéf ostravské pobočky Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek se domnívá, že parlamentní komise neměla uznat policejního prezidenta Tomáše Tuhého nevinným. Je podle něj jedno, jestli varovná SMS přišla na mobil jednoho z jeho blízkých nebo z něj byla poslána. Členové komise podle Komárka vyšetřovat neumějí nebo ani umět nechtějí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co říkáte na vyjádření předsedy vyšetřovací komise Pavla Blažka, že z okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého nešla varovná SMS o chystaném zásahu protikorupční policie, a nedošlo tedy k takzvanému brutálnímu úniku, o kterém jste mluvil vy.

Pan Blažek mě těmito ukvapenými soudy nijak nepřekvapuje, ona to jsou spíše jeho přání. Podstatou komise určitě není vyšetřovat podezření úniku, od toho jsou orgány činné v trestním řízení, které to ve výsledku rozhodnou, a já to beru jako jedno z jeho přání pana Blažka, jak by chtěl, aby to dopadlo.

Hlavní vyšetřovatel kauzy takzvaného úniku Milan Vaculík prý na komisi přiznal, že varovná SMS, která přišla na mobil jednomu moravskému podnikateli, nebyla příchozí, ale odchozí. Z toho vyplývá, že se vyšetřování celou dobu vedlo opačně, než mělo.

Ono je to v podstatě jedno. Jestliže někdo komunikuje informacemi z trestních věcí z mobilu, který se objevil v okolí policejního prezidenta, tak je ve významu jedno, jestli je to odchozí nebo příchozí.

Informace od policejního prezidenta Tuhého neunikly, tvrdí sněmovní vyšetřovací komise

Číst článek

Vy pořád trváte na tom, že policejní prezident je podezřelý z brutálního úniku informací?

Ano, pořád si stojím za tím, že podezřelý byl, když jsem to řekl médiím. A doposud nikdo nevyvrátil, že nebyl. Můj názor je takový, že podezřelý pořád je.

To podezření se týká jen té esemesky, nebo jsou tam nějaké další důkazy, které se ještě neobjevily?

To já nevím a ani se o tom šířit nemůžu.

No dobře, ale když jste mluvil o tom, že je Tomáš Tuhý podezřelý z brutálního úniku, měl jste na mysli jen tu SMS?

Ano.

Budete žádat ještě o to, aby vás komise znovu vyslechla, abyste jim z vašeho podhledu vysvětlil, jak to s tím únikem bylo?

Pokud komise nebude chtít předvolat mě, tak já určitě ne. Podle mě je to jejich vyšetřování spíše tristní. Nemůžu najít ten správný výraz, jak komise funguje, jakým způsobem hodnotí důkazy, jak s nimi nakládají, jak je analyzují, jak je vůbec analyzují a seznamují se s nimi. To s vyšetřováním nemá vůbec nic společného. Ti pánové vůbec neví, co je vyšetřovat a co to je vyhodnocovat důkazy.

Musí se zjistit, zda se nechystal policejní převrat, tvrdí Chovanec

Číst článek

K jakému závěru se podle vás dobere komise?

Můj názor je, že v závěru zřejmě bude, že reorganizace byla uspěchaná, měla se více připravit, ale že byla na místě. A komise podle mě podrží policejního prezidenta. To si myslím, že je maximální výsledek té komise.

Vy už jste řekl, že komise nemá vaši důvěru. Čím ji ztratila?

Tím, že s vyšetřováním čehokoliv nemají ti pánové žádné zkušenosti, čili to neumí a někteří ani nechtějí. Je to v podstatě jen porovnávání výpovědí, kdy upřednostňují názory těch, kteří mají generálské hodnosti a politické postavení, nic víc.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme