Systém ETIAS bude bránit před vstupem 'nebezpečných osob'. Povolení pro vstup do EU bude povinné i pro Brity

Evropská unie spustí pro cizince systém cestovních povolenek nazvaný ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Za elektronickou registraci a povolení před cestou zaplatí příchozí v přepočtu 135 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Registrovat se v systému ETIAS budou muset všichni dospělí zájemci ze zemí, se kterými má unie bezvízový styk. EU tak chce získat přehled o lidech, kteří budou přijíždět do schengenského prostoru, a zabránit vstupu nebezpečných osob.

Podle prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse vyjde registrace do systému v přepočtu na 135 korun.

Žadatelé ji vyřídí z domova přes internet a povolení k cestám do všech zemí Schengenu jim pak bude platit pět let. Evropská komise věří, že tato obdoba amerického systému ESTA by mohla fungovat od roku 2020.

Kromě Američanů, Kanaďanů a občanů dalších států by mohli povolenky k cestám do unie potřebovat i Britové. Pokud si při odchodu z Evropské unie nevyjednají výjimku, bude se tato povinnost podle eurokomisaře Avramopulose vztahovat i na ně.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme