Paměť národa: 9 měsíců samotky, za trest bez ponožek... Ludmila Váchalová pašovala balónové letáky

UVNITŘ VIDEO. Devět měsíců strávila na samotce a ponožky dostala koncem ledna, po třech měsících vazby. Tak začalo putování českými a slovenskými věznicemi Ludmily Váchalové rozené Hrdličkové, která si odseděla celkem šest let za velezradu. Ta spočívala v tom, že svému bratrovi vězněnému za útěk přes hranice, pašovala balónové letáky a přebírala od něj zápisky o životě v komunistickém lágru. 80letá Váchalová teď dostane v Národním divadle Cenu Paměti národa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludmila Váchalová

Ludmila Váchalová | Foto: Post Bellum

„Bratr a přátelé, kteří tam dělali, sepisovali takový deník, jak se jednalo ve vězení nebo jak se kdo choval, byla jsem na to trochu připravená. Nespadla jsem do toho úplně nevědomky, tak mi nedělalo takové potíže přizpůsobit se,“ popisuje Ludmila Váchalová svůj pobyt ve vězení s tím, že na samotce toho bylo vlastně spoustu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ludmila Váchalová říká, že většinu zlých vzpomínek už vytěsnila a zůstávají ty hezčí, na přátele a kamarádky v kriminále. V Praze převezme Cenu Paměti národa

„Na levé straně turecký záchod, z toho hadice. Mohli jsme si pouštět vodu, kdy jsme chtěli. V jiných vězeních museli žádat o to, aby pustili vodu. V druhém rohu byl slamník, na kterém se spalo, podhlavník, dvě deky. Přes den byl slamník postavený a na tom bylo ustláno,“ říká Váchalová. Devět měsíců na samotce prý hlavně přemýšlela a chodila k výslechům.

„Ze začátku se mi to moc nezdálo, ale potom, když už výslechy přestaly, byla to trochu nuda. V tomhle prostředí je jakákoliv změna dobrá a já mám změny ráda,“ vysvětluje.

Tehdy osmnáctiletá Ludmila pašovala bratrovi do věznice v Horním Slavkově balónové letáky, tedy necenzurované zprávy o politické situaci, které posílala z Německa vzduchem stanice Svobodná Evropa. Dokonce se jí podařilo dostat za mříže i miniaturní fotoaparát. To všechno s pomocí civilních zaměstnanců lágru.

„Když se to teď všechno obnovuje, vzpomínám a říkám si, že jsem musela být děsně drzý fracek. Divím se, že jsem nedostala pořádnou nakládačku,“ dodává.

Ludmila Váchalová říká, že většinu zlých vzpomínek už vytěsnila a v paměti zůstávají ty hezčí, na přátele a kamarádky v kriminále. Do Národního divadla pro Cenu Paměti národa ji večer doprovodí dcera.

Slavnost předávání Cen Paměti národa odvysílá v přímém přenosu 17. listopadu od 20 hodin Český rozhlas Plus.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme