Ze dna Jávského moře mizí vraky z druhé světové války. Rozebírají je zloději kovů

Britská a nizozemská vláda prošetřují zmizení několika vraků válečných lodí. Podle deníku Guardian rozebrali lodní trupy v Jávském moři zloději kovů. Z mořského dna třeba úplně zmizel britský těžký křižník Exeter potopený Japonci během druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrak lodi Musaši

Vrak lodi Musaši | Foto: http://www.paulallen.com/

Nepříjemné překvapení přinesla nejnovější 3D mapa mořského dna těsně u pobřeží Indonésie. Z mořských hrobů tvořených vraky britského křižníku Exeter a torpédoborců Encounter a Electra nezbylo prakticky vůbec nic.

Americká ponorka Perch podle Guardianu zmizela úplně. Podobně dopadly i vraky několika holandských korábů ze smíšené flotily rozprášené japonskou přesilou.

OBRAZEM: V Praze zakotvil jedinečný kolesový remorkér Beskydy

Číst článek

Vody kolem Malajsie, Indonésie a Filipín jsou proslulé nájezdy zlodějů kovů drancujících místa posledního odpočinku stovek námořníků.

Britské ministerstvo obrany znesvěcení vraků ostře odsoudilo a vyzvalo indonéské úřady k přijetí důsledných opatření.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme