Politici u památníku 17. listopadu: O demokracii musíme pečovat, řekl Sobotka. Ohrožená není, prohlásil Babiš

Lidé přicházejí od čtvrtečního rána se svíčkami a květinami k památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídu v Praze. K prvním patřili i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch ze stejné strany a šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš (uprostřed) přišel 17. listopadu na Národní třídu v Praze. Doprovázeli ho ministr obrany Martin Stropnický (druhý zprava) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (vpravo)

Ministr financí Andrej Babiš (uprostřed) přišel 17. listopadu na Národní třídu v Praze. Doprovázeli ho ministr obrany Martin Stropnický (druhý zprava) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (vpravo) | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

„Je důležité o svobodu a demokracii pečovat, získávat pro ni podporu, což není vždycky jednoduché," řekl novinářům Sobotka.

Mnoha lidem se podle něho nežije dobře, a proto jsou na demokracii naštvaní. Pokud si má demokracie a svoboda podporu udržet, je podle ministerského předsedy důležité, aby měl demokratický stát silný sociální rozměr.

17. listopad bez Zemana. 'Dobrovolně absentoval' i Havel a Klaus, ten kvůli únavě

Číst článek

Sobotka, kterého doprovodili taky ministři Jan Mládek a Lubomír Zaorálek a místopředseda ČSSD Martin Starec, soudí, že demokratický systém nenaplnil všechna očekávání listopadu 1989. „Přesto si myslím, že to bylo správné rozhodnutí," dodal.

Pietní akt k uctění událostí roku 1939 a listopadových událostí 1989 se uskutečnil 17. listopadu v Praze. Přítomen byl i předseda vlády Bohuslav Sobotka (uprostřed) a náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář (v pozadí) | Foto: ČTK Michal Krumphanzl

Babiš označil svobodu a demokracii za největší hodnoty. „Nemyslím si, že by svoboda a demokracie byly ohroženy, jak se to dnes snaží někdo lidem namlouvat a vytvářet špatnou náladu," řekl novinářům.

„Měli bychom bojovat hlavně za dobrou náladu, společnost by se měla spojovat," uvedl ministr. V současnosti není taková doba, aby se prezident a vláda musely měnit na náměstích, dodal Babiš.

17. listopad není jen dnem studentů. Je to také výročí poslední ‚justiční vraždy‘ v Československu

Číst článek

K památníku s ním přišli taky ministři Martin Stropnický, Karla Šlechtová a Robert Pelikán a pražská primátorka Adriana Krnáčová z jeho hnutí.

U památníku stál i muž s transparentem proti politikům. Stálo na něm, že je z politiků „zhnusen" včetně prezidenta a „fracka tiskového mluvčího Ovčáčka".

Na Národní třídě zasáhla 17. listopadu 1989 tehdejší komunistická policie proti studentskému průvodu. Událost odstartovala takzvanou sametovou revoluci, která znamenala pád socialismu v někdejším Československu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme