Zápasník Švec by měl dodatečně získat bronzovou medaili z OH v Pekingu. Soupeř dopoval

Zápasník Marek Švec by měl získat bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu v roce 2008. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Asset Mambetov z Kazachstánu byl dodatečně diskvalifikován kvůli pozitivnímu dopingovému testu při opětovné analýze vzorků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vzpěračská federace dnes informovala o pozitivních výsledcích dopingu u vzpěračů z Pekingu

Mezinárodní vzpěračská federace dnes informovala o pozitivních výsledcích dopingu u vzpěračů z Pekingu | Zdroj: Reuters

O Mambetově diskvalifikaci rozhodla disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru. Dnes o tom informoval v prohlášení Kazašský olympijský výbor, podle něhož vedle Mambetova přijdou o medaile z Pekingu i kazašské vzpěračky Irina Někrasovová (stříbro/do 63 kg) a Maria Grabovecká (bronz/nad 75 kg).

„Já nevím. Pokud se to potvrdí, je to fajn. Bylo to to, co jsem celý život chtěl a pro co jsem zápasil,“ řekl trochu rozpačitě Švec a zalitoval i ušlého zážitku z vyhlášení. "To už mi nikdo nedá, ten zážitek, když vyhraju a jdu na ty stupínky," uvedl třiačtyřicetiletý bývalý reprezentant a trenér.

„Ale nic to nezmění na tom, že jsem tehdy zápas o bronz prohrál a vlastní blbostí. Měl jsem ho porazit,“ litoval ještě dnes trojnásobný medailista z mistrovství světa i mistrovství Evropy.

Finanční prémie

V Pekingu tehdy startoval na své třetí olympiádě, v Atlantě 1996 byl osmý, v Sydney 2000 osmnáctý, do Atén nejel kvůli zranění. V Pekingu měl vicemistr světa z let 1998 a 2006 na dosah splnění životního snu.

Do souboje o bronz nastoupil po předchozí semifinálové porážce s pozdějším olympijským šampionem Aslanbekem Chuštovem, ale roli favorita proti Mambetovovi nepotvrdil a musel se spokojit s děleným pátým místem.

Stejně jako pro něj byla informace o Mambetovově dopingu nová i pro Český svaz zápasu i Český olympijský výbor. Podle sportovního ředitele ČOV Martina Doktora teď bude čekat česká strana na případnou oficiální informaci o přidělení bronzové medaile a je pravděpodobné, že by v takovém případě Švec obdržel i finanční prémii pro medailisty, za bronz to před osmi lety bylo 300 000 korun.

Český sport si v důsledku opětovných analýz vzorků z předchozích her nárokuje v krátké době již druhou olympijskou medaili. Teprve v srpnu vyšlo najevo, že bronz z Londýna 2012 připadne původně čtvrtému oštěpaři Vítězslavu Veselému poté, co byl z druhého místa diskvalifikován Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme