Přítel Čechů obviněných Turky z terorismu: Je to nesmysl. Nechtěli bojovat, ale stavět nemocnici

V Turecku zadržení Češi Markéta Všelichová a Miroslav Farkas se do oblasti Kurdistánu vydali připravit zázemí pro zamýšlenou polní nemocnici, tvrdí přítel dvojice Janusz Konieczny. Ten trvá na tom, že na práci dvojice nic kontroverzního nebylo a obvinění z terorismu jsou "naprostý nesmysl". Projektový manažer Nadačního fondu proti korupci to řekl v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas | Foto: Janusz Konieczny

Vy jste se s panem Farkasem a paní Všelichovou setkal den před jejich odletem. Kdy přesně to bylo?

Bylo to v polovině října, krátce poté, co měla Markéta Všelichová rozhovor v DVTV.

Proč jste se tehdy setkali?

Oslovil jsem je, protože jsem si velice vážil jejich aktivity a abych jim pomohl. Každý by měl v rámci možností pomáhat, a jelikož se snažili podporovat Kurdy, kteří bojovali proti Islámskému státu, tak jsme vymysleli projekt polní nemocnice v Rojavě. Oni byli iniciátoři, protože jak Markéta Všelichová, tak Miro Farkas byli mnohokrát svědky situace, kdy lékařská pomoc zraněným Kurdům chyběla, a mnoho z nich proto zahynulo. Tady bych chtěl zdůraznit, že důvod, proč tam jeli, byl čistě humanitární. Nejeli tam se zbraněmi, aby bojovali na frontě. Jeli tam, aby připravili zázemí pro polní nemocnici.

Českou studentku, která pomáhala Kurdům, obvinili v Turecku z terorismu. Spolu s ní zadrželi i dalšího Čecha

Číst článek

Vy tři jste se tedy v říjnu v Praze domluvili na tom, že postavíte na severu Sýrie polní nemocnici?

Přesně tak.

V jaké fázi ty plány byly?

Bohužel, myšlenka byla v počáteční fázi. Prozatím na to nebyly prostředky. Z toho důvodu oba dva vyhlásili sbírku a rozhodli se, že prostředky nasbírají tak, že uspořádají v České republice výstavu a ze vstupného a prodeje různých věcí nasbírají potřebné prostředky. Dřív, než je zatkli, mi stačili poslat balík, kde jsou různé věci na výstavu. Ještě jsem ho neotevřel, protože přišel domů k rodičům.

Jelikož peníze na nemocnici k dispozici ještě nebyly, za jakým účelem tam tedy oba jeli?

Šli tam proto, aby nemocnice mohla fungovat. Musí tam být nějaký personál a zajištěný přísun léků. Druhá věc je, že je to pro ně srdeční záležitost, protože se tam s Kurdy znali a snaží se jim různě pomoct, čili opět by mohli pořídit nějaké fotografie, video a různé další věci pro výstavu. Nicméně tady bych chtěl zdůraznit, že jsem je k tomu úplně nenaváděl a snažil jsem se jim neustále zdůrazňovat rizika, která jsou s tím spjata. Na druhou stranu, oni sami tam už byli mnohokrát, tak to vzali na vlastní riziko. A teď to vypadá zcela absurdně, protože oni skutečně v žádném případě nesplňují vůbec žádné znaky terorismu. To je naprostý nesmysl.

Měli paní Všelichová nebo pan Farkas nějaký zdravotnický výcvik pro zakládání nemocnice?

Nejspíš ne, nicméně z toho, co mi vyprávěli, tak již byli schopní poskytnout základní první pomoc plus nějaké další záležitosti. Vím, že pan Farkas mi vyprávěl, že někdo měl částečně prostřelené břicho a věděl, jakým způsobem poskytnout první pomoc, kde přitlačit. Já ty techniky neznám, ale vím, že několikrát pomohl zraněným osobám a to ho přimělo k tomu, že nemocnice musí vzniknout. Oni sami byli svědky toho, že raněnou osobu dováželi strašně daleko a než tam dojeli, tak ta osoba zemřela. Logicky je to tedy napadlo a já se tomu nedivím.

Markéta Všelichová založila nevládní organizaci Pomoc obětem válek. Na jejích facebookových stránkách sdílela zážitky z oblasti Kurdistánu i plány postavit v Rojavě polní nemocnici. Pro tento účel vznikla veřejná sbírka. Podle transparentního účtu se na nemocnici k 17. listopadu vysbíralo 43 464,37 korun.
Janusz Konieczny je projektový manažer Nadačního fondu proti korupci, analytik, ekonom a novinář. Zabývá se ekonomickou kriminalitou.

Trváte na tom, že na jejich práci nebylo nic kontroverzního. Mluví se ale o tom, že Miroslav Farkas měl vojenský výcvik. Nemohlo podle vás tohle vyvolat podezření turecké strany?

Pokud jde o jejich další angažovanost, zdali měli či neměli výcvik, to je otázka na ně, nebudu to specifikovat. Nemyslím, že by bylo dobré se k tomu z mé strany vyjadřovat.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme