Ukrajinci se do Evropy dostanou bez víz. Snadné cestování je společným zájmem, řekl Juncker

Občané Ukrajiny nebudou ke krátkodobým cestám do Evropské unie potřebovat víza. Ve čtvrtek se na tom shodli diplomaté členských zemí EU. Informaci jako první přineslo slovenské předsednictví unie v tiskové zprávě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina a Evropská unie

Ukrajina a Evropská unie | Foto: flickr.com, Martin Schulz, CC BY-NC-ND 2.0

Bezvízový styk má podle názoru zemí osmadvacítky začít platit ve stejnou chvíli, kdy začnou fungovat nová pravidla umožňující EU snazším způsobem bezvízové cestování v případě potřeby opět omezit.

„Jsem potěšen, že naše rozhodnutí dokáže vyslat pozitivní signál před blížícím se summitem EU - Ukrajina 24. listopadu," uvedl slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík.

Šéf komise Jean-Claude Juncker už dříve řekl, že evropský blok a Kyjev mají společný zájem na snazším cestování. Dialog s Ukrajinou o vízové liberalizaci vede osmadvacítka od roku 2008.

Bezvízové cestování by pro občany Ukrajiny mělo platit pro pobyt do 90 dní v období dlouhém 180 dní. Také občané unie budou na Ukrajinu moci jezdit bez víz.

Evropská komise došla už v prosinci loňského roku k závěru, že Ukrajina plní všechny podmínky pro vízovou liberalizaci, věc pak unijní exekutiva navrhla letos v dubnu. S návrhem ještě musí souhlasit Evropský parlament, jehož plenární jednání začíná příští pondělí, potřeba je také ještě formální potvrzení ze strany členských států.

Nová pravidla umožňující rychlé zastavení bezvízového styku byla navržena počátkem května v souvislosti s návrhy a úvahami o uvolnění víz nejen pro Ukrajince, ale také pro občany ze zemí, jako jsou Gruzie, Kosovo či Turecko.

Členské státy totiž žádaly snazší způsob, jak v případě potřeby bezvízové cestování omezit, komise bude moci tento krok navrhnout sama ze své iniciativy. O těchto nových pravidlech se stále vyjednává mezi členskými zeměmi a europarlamentem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme