Nekatolíku, podepiš, nebo tě deportujeme. Polská poslankyně chce přísahu věrnosti pro ateisty i muslimy

Polská vládní poslankyně Beata Mateusiak-Pieluchová ve svém blogu napsala, že chce pro cizince žijící a pracující v Polsku efektivnější mechanismus legalizace jejich pobytu. Podle političky Práva a spravedlnosti by měli ateisté, pravoslavní věřící nebo muslimové měli podepisovat prohlášení, ve kterém by se zavazovali respektovat ústavu a polské hodnoty. Pokud by to nesplnili, čekalo by je vyhoštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z náměstí Piłsudského ve Varšavě

Pohled z náměstí Piłsudského ve Varšavě | Foto: Filip Harzer

„Musíme po ateistech, pravoslavných i muslimech požadovat prohlášení o tom, že znají polskou ústavu a hodnoty a zavazují se je plně respektovat,“ píše poslankyně v textu, který věnuje polsko-ukrajinským vztahům a imigraci.

Cizince jiné víry než katolické, kteří by věrnost Polsku neslíbili, by pak podle zákonodárkyně mělo čekat vyhoštění. „Nesplnění této podmínky by mělo být důvodem k deportaci,“ tvrdí Mateusiak-Pieluchová.

Poslankyně text sepsala po zhlédnutí nového polského filmu Volyň, který naturalisticky zobrazuje hrůzy etnických čistek mezi Ukrajinci a Poláky v letech 1943-1944.

Výroky vzbudily bouři na sociálních sítích, třeba na Twitteru se hlásí lidé k ateismu s hashtagem „deportace“.

Sama Mateusiak-Pieluchová na svém facebookovém profilu uvedla, že chce jen vzbudit diskusi o „problémech, které znamená stoupající počet žijících a pracujících imigrantů v Polsku“. Její text prý nijak s náboženstvím nesouvisí.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme