Šéf amerických zpravodajských služeb Clapper rezignoval. Trump si za něj musí najít náhradníka

Ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper ve čtvrtek oznámil rezignaci. Během slyšení v Kongresu řekl, že ve funkci zůstane do konce administrativy prezidenta Baracka Obamy, tedy do ledna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

James Clapper končí ve funkci šéfa amerických zpravodajských služeb

James Clapper končí ve funkci šéfa amerických zpravodajských služeb | Zdroj: Reuters

Odchod pětasedmdesátiletého Clappera se očekával, nově zvolený prezident Donald Trump na jeho pozici i do dalších funkcí nejspíš jmenuje své vlastní kandidáty.

„Předal jsem rezignační dopis. Zbývá mi 64 dní ve funkci," oznámil Clapper. Šéf zpravodajských služeb se během slyšení vyjádřil i k současným aktivitám Ruska. Moskva podle něj plánuje rozšířit svou přítomnost na námořní základně v syrském Tartúsu, aby tak podpořila své operace ve východní části Středozemního moře.

Předpovídal jeho vítězství, teď profesor věstí, že Trumpa zažalují. Impeachment by ho mohl připravit o funkci

Číst článek

Na dotaz ohledně ruských hackerských aktivit Clapper uvedl, že významnou změnu v chování Ruska neočekává.

Americká vláda počátkem října veřejně obvinila Rusko z hackerských útoků na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. Moskva se proti nařčením ohradila. Odmítl je i prezident Vladimir Putin, který osočení Ruska označil za předvolební rétoriku Bílého domu.

Tvrzení amerických tajných služeb označil během své kampaně za neprokázané i nově zvolený americký prezident Trump.

Zeman volal Ivaně Trumpové: Lepší velvyslankyni k nám USA poslat nemohou

Číst článek

Šéf zpravodajských služeb James Clapper ve funkci mimo jiné bránil americkou Národní agenturu pro bezpečnost (NSA). Její pověst značně utrpěla, když její někdejší spolupracovník Edward Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže.

Clapper byl do funkce jmenován v roce 2010. Předtím působil jako náměstek ministra obrany zodpovědný za rozvědku. Prezident Barack Obama ho tehdy označil za jednoho z nejzkušenějších a nejuznávanějších zpravodajských profesionálů v USA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme