Žalobkyně zastavila trestní stíhání podnikatele, který střílel na policisty. Ten bude chtít odškodné

Za pokus o vraždu policisty dostal čtyři roky vězení. Letos se ho ale zastal Ústavní soud a on se po 2,5 letech dostal na svobodu. Státní zástupkyně však albánského podnikatele Skendera Bojkua obžalovala znovu. Po pěti měsících obžalobu stáhla a jak nyní zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, nakonec zastavila i celé trestní stíhání. Skutek, pro který byl Bojku ve vězení, prý není trestným činem. Bojkuova advokátka Klára Samková připustila, že za roky ve vězení očekává od České republiky odškodnění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skender Bojku u soudu.

Skender Bojku u soudu. | Foto: Fotobanka Profimedia

"Ano, trestní stíhání bylo zastaveno," potvrdila informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu dozorující státní zástupkyně Danuše Krejčová. S odůvodněním, že věc prozatím ještě není pravomocná, odmítla důvody blíže komentovat.

Proč se žalobkyně rozhodla kauzu najednou zastavit, lze nicméně vyčíst z usnesení o zastavení trestního stíhání, které má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici.

"Skutek není trestným činem a není důvod k postoupení věci," napsala stručně. Na zbylých zhruba čtyřech stranách dokumentu poté jen rekapituluje historii celé kauzy. Až v posledním odstavci žalobkyně Krejčová píše, že se snažila v případu sehnat další důkazy. Tedy takové, které by mohly nález Ústavního soudu ještě zvrátit.

"Takové důkazy zjištěny nebyly a z toho důvodu (státní zástupkyně) vzala obžalobu zpět, neboť právní názor Ústavního soudu, zejména týkající se toho, že jednání obviněného Skendera Bojkua je třeba posoudit jako jednání v putativní nutné obraně, a není tedy trestným činem, je pro soudy závazný," stojí v závěru dokumentu.

Miliony ve zlatě

Bojku byl jediným odsouzeným v rozsáhlé a podle detektivů jednoznačně korupční aféře kolem státního podniku Řízení letového provozu. Když policie hledala zhruba sedm milionů korun ve zlatě, které mohly sloužit jako úplatky, při domovních prohlídkách se zaměřila také na albánského podnikatele. Bojku v té době nebyl z ničeho obviněn ani podezřelý.

Šlo o domnělou nutnou obranu, zastal se ÚS cizince střílejícího na policisty

Číst článek

V domnění, že se k němu do domu dobývají zloději, vystřelil legálně drženou zbraní přes zavřené domovní dveře. Kulka proletěla rámem a po odražení zasáhla policistu, který stál venku. Soudy tento čin vyhodnotily jako pokus o vraždu a Bojkua v konečné fázi poslaly na čtyři roky do vězení.

Letos v květnu se ho ale zastal Ústavní soud s tím, že justice porušila podnikatelovo právo na spravedlivý proces a zejména princip presumpce neviny. Domovní prohlídku prý Útvar rychlého nasazení provedl až moc razantně. Žalobkyně Krejčová podala novou obžalobu, a to opět pro trestný čin pokusu o vraždu. Ve věci už dokonce proběhlo první jednání, poté ale obžalobu zase stáhla. Nakonec se trestní stíhání rozhodla zastavit úplně.

"Je zřejmé, že pan Bojku se žádného trestného činu nedopustil. Celá záležitost je definitivně a naprosto uzavřená. Jsem přesvědčena o tom, že tímto způsobem byl všeobecně podpořen a posílen právní řád České republiky, protože i když udělala chybu, a ta chyba byla zcela evidentně velká, tak se s ní dokázala systémově vypořádat a napravit ji," komentovala rozhodnutí Samková.

O odškodnění zatím hovořit nechce, nevyloučila však, že o něj s klientem bude žádat. "Samozřejmě že teď ještě zbude udělat krok, kterému nás učily maminky, že za každou chybu, kterou uděláme, bychom se měli omluvit a nahradit škodu. Doufám, že Česká republika bude mít takovou sílu, aby ještě dovršila i náhradou za příkoří, které způsobila," dodala obhájkyně.

Hon na bílého jednorožce

Už předchozí krok státní zástupkyně, tedy stažení obžaloby, je v české justici vcelku ojedinělý. Například dlouholetý advokát Tomáš Sokol se s tím za svou praxi setkal dvakrát nebo třikrát. "Je to bílý jednorožec," uvedl před časem. Podobně se vyjádřil i jeho kolega Václav Vlk, který se za svou 22 let dlouhou praxi pamatuje stažení obžaloby jen jednou.

Ojedinělá situace. Státní zástupkyně stáhla obžalobu na Albánce, který střílel na policisty. Odseděl si 3 roky

Číst článek

Jejich slova potvrzují také oficiální čísla z Nejvyššího státního zastupitelství. Například loni byly podány desítky tisíc žalob, vzato zpět jich bylo pouze 93.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme