Necouvnu, trvá na návrhu trestat hanobení prezidenta komunista Ondráček. Po ANO a ČSSD otáčí i Úsvit

Podpora návrhu trestat hanobení prezidenta rokem vězení se zmenšuje. Někteří poslanci se rozhodli své podpisy stáhnout. Předkladatel návrhu, komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ale přesto chce s tímto návrhem jít do sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při otevření otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček při otevření otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě | Foto: Michal Polášek

Ondráček neřeší, kolik zákonodárců se v médiích vyslovilo pro, nebo proti podpoře. Návrh už dávno podal. A to sám.

„Pokud znáte Ústavu České republiky, tak víte, že návrh může podat klidně jeden poslanec. Já určitě necouvnu a návrh zůstane tam, kde je,“ řekl Ondráček.

V tuto chvíli ví Ondráček o jednom poslanci, který jeho návrh podporuje. Tím je nezařazený Petr Adam. Ten Radiožurnálu potvrdil, že se mu Ondráčkův návrh líbí a že o něm spolu mluvili.

„Mně se zamlouvá především princip určité ochrany ústavních činitelů vůči agresivním výpadům, které momentálně u veřejnosti tak nějak zesilují,“ uvedl Adam.

Původně se mluvilo o tom, že návrh má podporu 64 poslanců jak z koaličních stran ČSSD a hnutí ANO, tak opozičních komunistů a hnutí Úsvit - Národní koalice, ti ale postupně začali svá vyjádření mírnit.

Jako poslední zatím přehodnotili svůj přístup poslanci hnutí Úsvit. Předsedovi jejich poslaneckého klubu Markovi Černochovi vadí, že by za hanobení prezidenta hrozilo vězení. Návrh totiž počítá s odnětím svobody až na jeden rok. „Hrozba odnětí svobody bez specifikace je nepřijatelná," řekl k návrhu trestů za hanobení prezidenta Černoch.

Anketa mezi poslanci. Podpořili by novelu ohledně hanobení prezidenta? Ani náhodou, shodují se

Číst článek

Z vládního hnutí ANO chce svůj podpis stáhnout poslanec Bronislav Schwarz. Jeho stranický kolega Vlastimil Vozka se teprve rozhodne, podle toho jestli návrh projde prvním čtením ve sněmovně, a pak by případně zvažoval, jak ho upravit.

Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je návrh protiústavní a omezil by svobodu slova a demokracii.

Znovuzavedení trestného činu hanobení prezidenta kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Přesto někteří sociální demokraté návrh podpořili. Předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Roman Sklenák ale řekl, že část poslanců ČSSD se rozhodla vzít svůj podpis zpět.

Kritika návrhu zaznívala i na různých setkáních 17. listopadu. Už předtím plány na novelu kritizovali také někteří ústavní právníci, například Jan Kysela.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme