Jednoduchá rada jak umýt okna na autě, aby vám v zimě nezamrzala

21. listopad 2016
Zlatá rada

Zbavte se jednoduše námrazy na oknech svých automobilů. Kuchařské rady týkající se takzvaného pomazánkového másla. Jak správně vybrat lyžařskou přílbu. Jak pomoci povadlým květinám. Připravili jsme pro vás od vás další porci praktických rad. Tady jsou!

Jednoduchá rada jak umýt okna na autě, aby vám v zimě nezamrzala
Připravte si směs 1 hrníčku francovky a 1 litru vody. Směsí umyjte okna na vašem automobilu a potom je vyleštěte novinami. Uvidíte, že nezamrznou. Děkujeme za radu posluchači Martinovi ze Sobotky.

Kuchařské rady týkající se takzvaného pomazánkového másla
Takzvané pomazánkové máslo je v naší zemi velmi oblíbené, i když se mu vlastně máslo nesmí říkat. Redaktorka Jitka Slezáková se od odborníků Marie Lejskové a Jana Fogla dozvěděla pár kuchařských zlatých rad. Můžete je použít na zahuštění omáček místo mouky a smetany. A můžete je použít i na maso. Ugrilujete si maso a vezmete takzvané pomazánkové máslo s nějakou příchutí. Na steak dáte lžíci pomazánkového másla, které se krásně rozpustí a vytvoří nádhernou smetanovu omáčku.

Jak správně vybrat lyžařskou přílbu
Lucie Peterková zjišťovala zásady u odborníka Tomáše Kramla. Podle něho, jsou kvalitní všechny značkové helmy. Je dobré si říct, k čemu budu vlastně helmu používat. Jsem dobrý lyžař a budu jezdit rychle, pak volíme spíš celoskořepinovou přilbu. Pokud jsem začátečník, bude postačovat kvalitní přilba s měkkýma ušima, kde ta pevná část nepřekrývá uši. Většina značek vyrábí přilby ve dvou velikostech. A vy si vyberete buď větší nebo menší. Přlby by měla na hlavě sedět co nejpevněji a co nejpohodlněji. A je dobré také myslet na to, jaké brýle budu s přilbou používat. Vybýrejte a zkoušejte se současně s přilbou. Důležitá je také trvanlivost přilby. Měli bychom ji po určité době vyměnit za novou. Doporučená doba pro výměnu je většinou 3 až 5 let.

Jak pomoci povadlým květinám
Jsou-li květiny povadlé ještě předtím, než je dáte do vázy, ponořte stonky z třetiny do téměř vařící vody a nechte vychladnout. Spařené části odřízněte a květiny vložte do vázy. Za radu děkujeme paní Janě z Havlovic.

Samolepku na sklo si připravte tak, aby šla dobře sundat
Pokud chcete nalepit samolepku na sklo tak, aby šla později snadno odlepit, nejprve ji několikrát nalepte a sundejte na oblečení, které máte právě na sobě. Nachytá malé částečky látky, které zabezpečí, že jí potom ze skla sundáte bez poškození. Drobné chloupky nijak neovlivní to, jak bude držet. Radu nám poslal pan Viktor Rys z Hradce Králové. Děkujeme.

Redaktor Tomáš Mařas lepí samolepku Nejsem plýtvák na dveře restaurace

Využití kočičího steliva k jiným účelům doma i na zahradě
Od Josefa Kindla z Náchoda dostala radu redaktorka Jana Tomková. Stalevem se dá bojovat proti krtkům. Stačí ho trochu nasypat do chodbičky a krtek se už neukáže. A pokud chcete usušit květiny, vložte je do vzduchotěsné krabice s kočičím stelivem na 7 až 10 dnů. A květiny si uchovají svou krásu. Stelivo také odebírá zápach. Můžete je využít na chatě nebo chalupě, kam často nejezdíme a prostory či skříně jsou cítit zatuchlinou. Dejte tam krabičku se stelivem. A podobně můžete zápach odstranit i z bot. Nasypte stelivo do ponožek, zavažte a na noc je vložte do bot. Postup můžete zopakovat.

Jak napravit přesolenou polévku
Asi každé z hospodyněk se někdy povedlo přesolit polévku. Paní Věra z Hořic nám napsala, jak se to dá napravit. Její zlatá rada je velmi jednoduchá. Přidat do přesolené polévky trochu mléka. Děkujeme za radu!

Jak mít piškotové těsto opravdu vláčné a nadýchané
Naše posluchačka paní Eva Pekárková se s námi podělila o své zkušenosti. Osvědčilo se přidat do piškotového těsta několik lžic vody (asi 3 lžíce vlahé vody), dvě lžíce oleje a místo trošky mouky (asi 4 g) přidejte jeden vanilkový puding. A přidejte trošku kypřícího prášku. Dostanete krásně vláčné a nadýchané piškotové těsto.

Domácí úklid přírodními prostředky
Před Vánocemi mnoho z nás uklízí víc, než je běžné. Redaktorka Jitka Slezáková se vydala pro rady k aromaterapeutce Pavle Apostolaki. A úklid začaly na toaletě. Pro zdravý a přírodní osvěžovač vzduchu stačí kápnout nějaký éterický olej (třeba borovicový) na vnitřní kartonovou ruličku toaletního papíru a zbavíte se všech chemických pachů. A jak přírodně vyčistit toaletní mísu? Než půjdete večer spát, nasypte jeden šálek jedlé sody do toalety a nechte jej přes noc působit. Ráno potom nalejte do toalety horký ocet. Spláchnete a máte vyčištěno. Ze Středomoří mám přírodní tip na vyčištění dřevěného nábytku. Do lahvičky s mechanickým rozprašovačem nalejte olivový olej a doplňte citronovou šťávou. Poměr je 2:1. Protřepte, nastříkejte na hadr a potom vyčistíte veškerý dřevěný nábytek. Olivový olej vyčistí dřevo a citron dodá lesk a jas a vše bude krásně vonět.

Jak vyčistit zašlé obrazy a olejomalby
Z přírodních prostředků je nejznámější cibule. Stará rada praví, že v půli překrojená cibule rozjasní obraz k nepoznání. Stačí půlkou čerstvě rozkrojené cibule lehkým dotykem, proužek za proužkem olejomalbu stírat. Radu nám poslal pan Rostislav z Hronova. Děkujeme.

Pokud máte i vy tip na Zlatou radu pro naše vysílání, napište nám buď na adresu Český rozhlas, Havlíčkova 292, 50101 Hradec Králové nebo emailem na: zlatarada@rozhlas.cz. Každý týden vás čeká porce zlatých rad. Jednu radu vybereme a výherce odměníme.

Poslechněte si Zlaté rady v našem zvukovém archivu

Spustit audio