Sáblíková slaví další prvenství ve Světovém poháru. V Naganu ovládla závod na 3 kilometry

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i druhý závod Světového poháru na 3000 metrů. V Naganu porazila časem 4:03,57 druhou Antoinette de Jongovou z Nizozemska o necelou sekundu a navázala na týden starý triumf z čínského Charbinu. Trojnásobná olympijská vítězka tak úspěšně vykročila za jedenáctým prvenstvím v celkovém hodnocení seriálu v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Rychlobruslařka Martina Sáblíková | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Je super, že se největší soupeřky v pořadí za mnou oproti Číně trochu protočily a mám hned takový náskok,“ řekla na svém webu Sáblíková, jež v pohárovém pořadí disciplíny vede už o 60 bodů před De Jongovou.

Sáblíková se v dějišti olympijských her v roce 1998 opět představila v poslední rozjížďce, její soupeřkou však tentokrát nebyla Ireen Wüstová, ale další Nizozemka Marije Jolingová, druhá žena z Charbinu.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka začala rychleji než před týdnem, již na mezičase 600 metrů byla třetí, do čela se však i tentokrát dostala až v samotném závěru. Ještě 800 metrů před cílem ztrácela na De Jongovou dvanáct setin, na metě 2600 metrů už ale vedla a nakonec nizozemskou soupeřku porazila o 97 setin.

„Byl to hrozně těžký závod. I když je tady daleko rychlejší led než v Číně, bylo vidět, že to holky, co startovaly přede mnou, nerozjížděly od začátku úplně naplno. Já taky nejela úplně nadoraz, abych pak měla sílu poslední dvě kola,“ uvedla Sáblíková.

Oproti Charbinu na rychlejší dráze vylepšila svůj čas o více než 4,5 sekundy. V Naganu to stejně jako v Číně znamenalo nový rekord dráhy a Sáblíková si připsala 44. individuální triumf v SP. „Já ta čísla až tak nesleduju, spíš třeba na konci sezony. Ale novináři mi to většinou připomenou. Mám obrovskou radost z každého vítězství, protože je nesmírně těžké ho vybojovat. Dnes byly znovu mezi nejlepšími dost malé rozdíly,“ dodala rodačka z Nového Města na Moravě.

Devětadvacetiletá česká reprezentantka se v Naganu ještě představí v závodech na 1000 a 1500 metrů a také v týmovém závodě. Společně s trenérem Novákem zvažují i start v hromadném závodě.

Svého nejlepšího výsledku v SP dosáhla na trojce Nikola Zdráhalová, která obsadila časem 4:14,32 desáté místo v divizi B a získala pět bodů. Dvacetiletá rychlobruslařka se na bodované pozice na této trati probojovala podruhé v kariéře, loni v Heerenveenu byla v béčku dvanáctá. Oproti Charbinu zajela Zdráhalová o téměř deset sekund rychlejší čas.

Při svém druhém oficiálním startu za Českou republiku byl poprvé klasifikován Sebastian Druszkiewicz, jenž v divizi B závodu na 5000 metrů skončil šestnáctý. Před týdnem v Číně skončila jeho premiéra diskvalifikací.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme