Dron se těsně minul s dopravním letadlem nad Londýnem. Na palubě bylo 165 lidí

Nad centrem Londýna se těsně minul dron s dopravním letadlem. K incidentu došlo podle BBC 18. července tohoto roku. Na palubě cestovalo 165 pasažérů. Stroje kolem sebe proletěly ve vzdálenosti pouhých 20 metrů. Podle odborníků neměl dron v dané lokalitě ani nadmořské výšce co dělat. Jeho operátora se zatím nepodařilo vypátrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dron

Dron | Foto: Aleš Spurný | Zdroj: Český rozhlas

Zpráva založená na postřezích pilotů uvádí, že se dron s letadlem minuly opravdu těsně. Letadlo bylo v době, kdy se z pravé strany objevil dron, ve výšce bezmála 1,5 kilometru. Posádka dopravního letounu uvedla, že dron byl černý a asi 50 centimetrů široký.

Proletět měl kolem pravého křídla stroje a horizontálního stabilizátoru. Zpráva britského Airprox Board, tedy regulačního orgánu zřízeného ke snížení „skoro“ nehod v letovém provozu, uvádí, že šlo opravdu o těsné míjení strojů a dron neměl v dané lokalitě a nadmořské výšce létat.

Ve zprávě zároveň stojí, že incident ukazuje situaci, kdy se sice podařilo odvrátit kolizi, hlavní roli ale hrála šťastná náhoda. Případ je považován za vysoce rizikový a závažný. Operátor dronu nebyl zatím vysledován.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme