Přemnožený predátor hubí ptáky a šíří nemoci. Pražské toulavé kočky čeká kastrace

Toulavé kočky v Praze jsou přemnožené, v ulicích jich běhají tisíce a hubí malé druhy ptáků. Pražský magistrát je proto označuje za ekologickou katastrofu. Řešením je odchyt a kastrace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kočka - kocour

Kočka - kocour | Foto: CC BY 2.0, Moyan Brenn

„V mnoha oblastech Prahy jsou kočky naprosto přemnožené,“ upozorňuje radní pro životní prostředí Jana Plamínková z Trojkoalice.

„Tím jak jsou přemnožené a hladové, tak totálně devastují populace ptactva,“ dodává Plamínková a apeluje na své kolegy z vedení Prahy, aby město přispívalo na kastraci koček.

Venkovní kočky už teď kastrují pracovníci městských útulků. Ty ale nestíhají, protože se kočky rozmnožují příliš rychle. Hlavní město se proto rozhodlo, že dá peníze i neziskovým organizacím, které s kastrací pomůžou. O dotaci bude žádat třeba Jana Kohoutová z útulku Šanta kočičí.

„Dostali jsme se do situace, kdy se nám nejen na území hlavního města tvoří kolonie koček. Většinou jsou navázané na někoho, kdo kočky krmí. Většinou jsou ta zvířata nekastrovaná, takže se množí a šíří se mezi nimi nemoci,“ říká Kohoutová.

Divoké kočky se prý nejčastěji objevují i v místech, kde rozhodně nemají co dělat. „Většinou je to v nemocnicích bohužel, na Praze 5 nebo v částích, které mají velké parky nebo vnitrobloky," dodává Kohoutová.

Chytnout divokou kočku je podle ní v některých případech velmi náročné.

„Přijedete s odchytovou klecí, přidáte krmení, nastražíte a čekáte. Někdy i celou noc," popisuje Kohoutová. Po odchytu se nechá kočka vykastrovat a pustí se zpět do lokality.

Divoké kočky v Praze hubí malé druhy ptáků. Podle magistrátu ubývají hlavně drobní pěvci, jako jsou sýkory anebo pěnkavy.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme