Edward Snowden umožnil veřejnosti, aby se dozvěděla o věcech, o kterých předtím nevěděla, říká redaktor Pavel Kasík

19. listopad 2016

Edward Snowden se stal jedním z nejznámějších whistleblowerů na světě. Režisér Oliver Stone o něm dokonce natočil film. Dnes žije v Rusku, které mu poskytlo azyl a záruku, že nebude vydán do USA. Snowden se totiž bojí, že by případný soudní proces zabývající se jeho kauzou nebyl spravedlivý.

I přes to je aktivní na sociálních sítích a jedním z těch, kteří sledují například jeho účet na Twitteru, je i vědecký redaktor serveru Technet.cz Pavel Kasík. Podle jeho názoru Edward Snowden předal novinářům velké množství dokumentů o práci NSA a CIA proto, že chtěl poukázat na to, k jak velkému sběru dat dochází, a že tento sběr téměř není regulovaný.

Podívejte se na video a poslechněte si, jak Pavel Kasík vysvětluje tajnou regulaci sběru dat ve Spojených státech:

Edwardu Snowdenovi je 33 let a začínal jako voják. Než ale dokončil výcvik, zranění mu znemožnilo ve vojenské kariéře pokračovat. „Dostal se k NSA a CIA jako bezpečností analytik, bezpečnostní technik, administrátor, a to díky tomu, že je velmi nadaný pro práci s počítačovými systémy, ačkoliv to nevystudoval na univerzitě,“ říká Pavel Kasík.


Snowden si dal velkou práci, aby on sám nezveřejnil žádná data. Předal tajné dokumenty novinářům, aby je novináři ověřili a rozhodli, co může být zveřejněno. Je to na jednu stranu velmi chvályhodné, na druhou stranu trošku alibistické, každopádně se odvolává na to, že on skutečně nic nezveřejnil a liší se tak od těch, kteří třeba něco dali na WikiLeaks nebo nahráli na internet. PAVEL KASÍK

Je Edward Snowden hrdina, zločinec nebo naivní hlupák? „Je kombinací všeho. Určitě je to hrdina v tom smyslu, že to, co udělal, bylo podle všeho, co víme, nezištné. Bylo to něco, čím zahodil velmi pohodlný život a šel do nejistoty a nepohody a umožnil veřejnosti, aby se dozvěděla o věcech, o kterých předtím nevěděla,“ myslí si Kasík.

Před sledováním tajnými službami se podle jeho názoru nemůžeme chránit žádnými běžnými prostředky. Domnívá se ale, že by se lidé měli bránit před jinými útoky v online světě – před hackery, kteří se snaží získat třeba naše hesla. „Důležité je, aby si lidé uvědomili, že když sedí před počítačem, nejsou až tak v soukromí, jak si myslí,“ uzavírá Pavel Kasík.

Podívejte se na trailer k filmu Snowden režiséra Olivera Stonea:

Jak velkou část své svobody jsme ochotni obětovat pro větší bezpečí? Proč by se lidé, kteří žijí tak, že se nemají za co stydět, měli bát toho, že o nich někdo sbírá data? A je debata, kterou Edward Snowden svým činem rozvířil, přínosná? Poslechněte si celý rozhovor s Pavlem Kasíkem. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , jpr
Spustit audio