Státníci se v Marrákeši shodli na časovém plánu. Klimatickou konferencí se nesly obavy z Trumpa

Představitelé téměř 200 zemí se v noci na sobotu v marockém městě Marrákeš dohodli na časovém plánu a dalších detailech naplňování pařížské klimatické dohody. Informovala o tom agentura DPA. Dvoutýdenní klimatická konference Organizace spojených národů tak skončila o téměř šest hodin později, než se původně plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé téměř 200 zemí se v marockém městě Marrákeš dohodli na časovém plánu naplňování pařížské klimatické dohody

Představitelé téměř 200 zemí se v marockém městě Marrákeš dohodli na časovém plánu naplňování pařížské klimatické dohody | Zdroj: ČTK

V Marrákeši se v posledních dnech jednalo především o struktuře nadcházejících rozhovorů do roku 2018 a dalších technických otázkách.

„Během uplynulých dvou týdnů jsme společně hleděli do budoucnosti s vědomím zodpovědnosti," uvedl marocký ministr zahraničí Saláhaddín Mizuár, který klimatické konferenci předsedal.

Donald Trump odmítá boj proti globálnímu oteplování. Do cesty se mu teď staví 21 amerických dětí

Číst článek

Před rokem se zástupci téměř dvou stovek zemí světa dohodli v Paříži na tom, že udrží oteplování planety pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahradí v roce 2020 dosavadní Kjótský protokol z roku 1997.

Marrákešská konference se nesla ve znamení obav z toho, zda budoucí prezident Donald Trump nevyhlásí odstoupení Spojených států od pařížské dohody, která vstoupila na počátku listopadu v platnost.

Trump v předvolební kampani tvrdil, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína, aby poškodila americké hospodářství. Řekl také, že pařížskou klimatickou dohodu vypoví a že bude podporovat průmyslová odvětví, jako je těžba uhlí, ropy a zemního plynu.

V příštím roce bude organizátorem klimatické konference tichomořské souostroví Fidži, jednání budou ale probíhat v německém městě Bonn. Za dva roky se zástupci zemí sejdou na klimatické konferenci v Polsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme