‚Bezvýhradná podpora.‘ Členské státy souhlasí s registračním systémem pro cesty cizinců do Unie

Členské státy Evropské unie souhlasí s tím, aby se cizinci před cestami na její území povinně registrovali. Elektronický systém ETIAS tento týden navrhla Evropská komise jako součást bezpečnostních opatření na ochranu schengenského prostoru. Lidé ze zemí, s nimiž má Unie bezvízový styk, budou muset ke vstupu získat povolení. Zaplatí za něj v přepočtu 135 korun a platné bude pět let. Nový systém by mohl začít fungovat od roku 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák | Foto: Filip Jandourek

„Má to podporu mezi členskými zeměmi, řekl bych, bezvýhradnou,“ uvedl po jednání unijních ministrů vnitra v Bruselu český náměstek Jiří Nováček.

Výhrady už dříve vyjádřila jen britská ministryně Amber Ruddová. Po brexitu by se totiž povinnost získat povolení k cestám do Unie mohla vztahovat i na Brity.

EU

Číst článek

Navrhovaný systém podporuje také slovenské předsednictví Evropské unie. „Systém ETIAS je určitě základem do budoucna pro zvýšení bezpečnosti nejen schengenského prostoru, ale celé Evropské unie,“ zdůvodnil postoj slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Evropský ETIAS bude obdobou amerického systému ESTA. Při cestách do unie se v něm budou muset registrovat obyvatelé Spojených států, Kanady, Japonska a dalších více než 50 zemí.

Nový systém musí ještě schválit europoslanci a parlamenty členských zemí.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme