Hejtmani ČSSD přiklepli statisíce webu pro seniory, který spoluvlastní žena předsedy Hamáčka

Tři krajští hejtmani z ČSSD schválili těsně před volbami dotace, každý o výši 100 tisíc korun, pro společnost provozující web pro seniory. Ve firmě má přitom od jara podíl manželka předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). O střet zájmů se ale podle ní nejedná. Informaci přinesla MF Dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Jan Hamáček a Vojtěch Filip

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Jan Hamáček a Vojtěch Filip | Foto: Filip Jandourek

Kamila Hamáčková, žena současného předsedy Poslanecké sněmovny, se do podnikání pustila teprve v dubnu letošního roku. Ještě do krajských voleb její firma spravující web i60.cz získala hned tři dotace od tří hejtmanů z ČSSD - tedy stranických kolegů jejího manžela.

Celkem tak společnost na dotacích od příchodu Hamáčkové získala 300 tisíc korun. Peníze měly být využity k vytvoření vyhledávače služeb pro seniory. Odborníci ale web ocenili maximálně na desetinu.

Hamáček: Zeman by se měl Schapirovi za výrok o neúčasti na oslavách 28. října omluvit

Číst článek

O střet zájmů nejde, tvrdí podnikatelka

Hamáčková popírá, že by se mělo jednat o střet zájmů, nebo že by za získání peněz jakkoliv lobbovala. „Právě proto jsme ani o dotace nežádali mým jménem. V čem by měl být střet zájmů? Že manželka předsedy Sněmovny pomáhá seniorům?“ uvedla Hamáčková.

Jako poslední dotaci schválil Jihomoravský kraj. Dotační smlouvu na 100 tisíc korun podle registru smluv podepisoval hejtman Michal Hašek až 4. října. Tři dny před krajskými volbami, ve kterých své křeslo už neobhájil. „Můžu vyloučit, že bychom dávali dotaci na jakýkoliv projekt jenom proto, že je tam nějaká paní Hamáčková,“ řekl MF DNES Hašek.

Reakci Jana Hamáčka, který tento týden vedl delegaci poslanců do Izraele, se zatím získat nepodařilo.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme