Falešní kominíci bez osvědčení mají utrum: hasiči proti nim vyrazili do boje

Hasiči na svých webových stránkách spustili databázi revizních techniků spalinových cest, kteří smí kontrolovat komíny. Registr má odhalit podvodníky: každý si díky němu může ověřit, jestli technik, kterého si pozval, má ke své činnosti osvědčení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kominík (ilustrační snímek).

Kominík (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Databáze má pomoct odhalit podvodníky, kteří vystupovali pod falešnými jmény. Revizní technici také musí nově o prohlídce komínů napsat zprávu a případné závady ohlásit.

„Věříme, že každý, kdo si zve revizní technika, si ověří, jestli je opravdu v této databázi. Pokud ten revizní technik neprovede správně svoji práci, tak i jemu hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun a lidé se už potom mohou účinně bránit,“ dodala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Kominíci varují před potulnými 'kolegy'. Využívají důvěřivosti lidí a vnucují předražené služby

Číst článek

Novinky vítá i předseda Svazu měst a obcí František Lukl. „Nejsou to ojedinělé záležitosti. Naše spolupráce bude ta, že se budeme snažit spoluobčanům dát vědět, aby do takového registru mohli nahlédnout.“

Společenstvo kominíků odhaduje počty podvodníků na desítky ročně. Nová databáze eviduje revizní techniky, kteří mají oprávnění kontrolovat komíny například při kolaudacích u novostaveb. Na běžnou údržbu spalinových cest stačí kominíkům živnostenské oprávnění.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme