Lokomotiva před okny a k účtence i jízdenka. Litoměřická kavárna získala ocenění Pohádkové nádraží

Pohádkové nádraží je název ocenění, které nyní získala litoměřická kavárna. Nachází se totiž v objektu bývalého nádraží, jehož atmosférou se majitelé zcela nechali pohltit. Vznikl tak podnik v prvorepublikovém stylu s lokomotivou před okny a modelovou železnicí na zahradě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kávu v prvorepublikovém duchu a prostředí historického nádraží si mohou dopřát lidé v Litoměřicích. Tamní podnik Káva s párou letos získal výjimečné ocenění Pohádkové nádraží

Kávu v prvorepublikovém duchu a prostředí historického nádraží si mohou dopřát lidé v Litoměřicích. Tamní podnik Káva s párou letos získal výjimečné ocenění Pohádkové nádraží | Zdroj: ČTK

Soutěž, jejímž cílem je upozornit na zajímavé nádražní budovy, pořádá Asociace Entente Florale CZ. „Určitě je to pro nás zadostiučinění, ohodnocení naší práce. Věříme, že to k nám přivede další zákazníky," řekl majitel Miroslav Plíhal.

Podnik Káva s párou se otevřel před dvěma lety. Sál pro 50 lidí vznikl z bývalé nádražní restaurace, káva se podává i v někdejší čekárně a výdejně lístků. Ty dostanou hosté i dnes.

„K účtence přikládáme klasickou kartonovou jízdenku s vyraženým datem, říkáme jí zpáteční, aby se k nám hosté vrátili zpět," vysvětlil Plíhal.

Přestože není kavárna v historickém centru, ale pod náměstím u Labe, své zákazníky si našla. „Lidé chodí na zákusek po procházce u řeky, ale někteří se už naučili i na výběrovou kávu nebo sklenku vína," uvedl Plíhal. Dorty připravují podle vlastních receptů, k čerstvé kávě dodají i příběh zapomenutého nádraží, které bylo několikrát pod vodou.

Nejkrásnější nádraží mají v Mimoni. Na trase mezi Českou Lípou a Libercem už stojí 116 let

Číst článek

První pravidelný vlak přijel do Litoměřic v roce 1874. Tehdejší Rakouská severozápadní dráha musela v Litoměřicích překonat složitou stavební situaci uvnitř městské zástavby, kterou se podařilo vyřešit stavbou tunelu. A právě nedaleko ústí tunelu, vedle kaple sv. Jana Křtitele, stojí původní litoměřické nádraží, které svému účelu sloužilo do roku 1957, kdy byla trať přeložena blíže k řece.

Na někdejším peróně nyní stojí parní lokomotiva, osvětlení zajišťují repliky původních nádražních lamp a na zdech visí historické fotografie nejen litoměřického nádraží a staré železniční mapy.

„Vybavení tvoří také věrné repliky prvorepublikových kousků a třeba nožičky u stolků jsou svařované z kolejnic," uvedl majitel. Na zahradě je modelová železnice s dominantami Litoměřic a lanovkou.

Nabídku teď v kavárně rozšířili o slané koláče a toasty. Vyhlášený je prý ale cheesecake. Do budoucna o rozšiřování jídelního lístku o obědové menu neuvažují, ale investovat budou do ubytování. Už teď je k pronájmu na někdejším nádraží šest bytů a další dva by mohly vzniknout na půdě.

Kávu v prvorepublikovém duchu a prostředí historického nádraží si mohou dopřát lidé v Litoměřicích. Tamní podnik Káva s párou letos získal výjimečné ocenění Pohádkové nádraží | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme