Život Íránci vězněné Britky je v ohrožení. Hladoví a zvažuje sebevraždu, bije na poplach manžel

Britka íránského původu Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová, která je v Íránu vězněná za pokus o svržení režimu, uvažuje o sebevraždě. V sobotu to oznámila organizace ochránců lidských práv Amnesty International, která informaci získala od jejího manžela Richarda Ratcliffea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová s dcerou Gabrielou. Nedatovaný snímek zveřejnila kampaň Free Nazanin (Osvoboďte Nazanin).

Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová s dcerou Gabrielou. Nedatovaný snímek zveřejnila kampaň Free Nazanin (Osvoboďte Nazanin). | Foto: Fotobanka Profimedia

V září Nazanin potvrdila příbuzným, že byla odsouzena k pětiletému vězení za pokus o svržení íránského režimu. Ratcliffe řekl Amnesty International, že se v minulých týdnech zdraví jeho ženy „zásadně zhoršilo a že uvažuje i o sebevraždě". Podle něj 13. listopadu zahájila hladovku, protože ztrácí naději, „že bude osvobozena".

Organizace vyzvala k rychlému a bezpodmínečnému propuštění Britky. Její zástupce pro Blízký východ Philip Luther sdělil, že po zatčení byla Zaghariová-Ratcliffeová odloučena od své malé dcery a držena v izolaci 45 dní.

Íránci udeřili na salony krásy: 24 zadržených kvůli ‚dekadentní kultuře nahoty‘

Číst článek

Sedmatřicetiletá Zaghariová-Ratcliffeová pracovala pro nadaci Thomson Reuters, zaměřenou na školení pro novináře a lidskoprávní témata. Britka do Íránu přijela se svou dvouletou dcerou, která je nyní u íránských příbuzných a úřady jí odebraly britský pas. Podle Ratcliffea jeho žena takto s dcerou cestovala do Íránu už počtvrté a v minulých případech problémy neměla. Zatčena byla v dubnu.

V Íránu bylo zadrženo několik dalších lidí s dvojím občanstvím, které ale země neuznává a se zatčenými jedná jako s Íránci, takže nemají možnost získat pomoc konzulátů.

V září byla z „humanitárních důvodů" z vězení propuštěna antropoložka Homa Hoodfarová, která má kromě íránského také kanadské občanství a zadržena byla kvůli „bezpečnostním prohřeškům".

Írán a Británie po pěti letech normalizují vztahy a obě země letos jmenovaly velvyslance. Británie své velvyslanectví v Teheránu uzavřela, když na něj v listopadu 2011 zaútočily stovky íránských demonstrantů. Protestující tehdy rozřezali portréty britských panovníků, zapálili automobil a zastupitelský úřad vyrabovali.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme