Veterán mezi arabskými vládci oslavil narozeniny. Co přinese budoucnost? strachuje se Omán

Nejdéle vládnoucí arabský panovník slaví narozeniny. Ománský sultán Kábús bin Saíd je na trůnu od roku 1970 a právě oslavil 76. narozeniny. Stejně jako další země Perského zálivu je Omán absolutní monarchií, stylem vlády si ale sultán Kábús vysloužil mezi svými poddanými velkou popularitu. I proto panují obavy o jeho zdraví a o budoucnost země. Nástupnictví je totiž nejasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případného úmrtí sultána Kábúse se Ománci bojí, nevědí totiž, kdo a co přijde po něm.

Případného úmrtí sultána Kábúse se Ománci bojí, nevědí totiž, kdo a co přijde po něm. | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Perfektně seřazené a secvičené šiky námořníků, dělostřelců a letců vzdávají na rozlehlém stadionu hold šestasedmdesátiletému Kábúsovi. Sedí na tribuně na červeném trůnu ve vojenské uniformě a vypadá čile. Ještě před dvěma lety přitom na oslavách svých narozenin chyběl úplně. Dlouhých osm měsíců se tehdy léčil v Německu. Cizí diplomaté mluvili o těžkém nádorovém onemocnění. Případného úmrtí sultána Kábúse se Ománci bojí. Nevědí totiž, kdo a co přijde po něm.

„Určitě je nástupnictví nějak vyřešené. Existuje takzvaný bílý dopis a tam je to prý napsané. Takže věřím, že je všechno připravené. Ale nechť Bůh dopřeje sultánovi dlouhého života,“ hlásí Ibráhím, starší obyvatel Maskatu.

Běžní Arabové by v Bílém domě raději viděli Clintonovou. Jejich vládci ale často podporují Trumpa

Číst článek

Většina z celkem 4 miliónů Ománců ale jiného vládce než Kábúse nezažila. Kábús oficiálně nemá žádné potomky. V případě jeho smrti musí královská rodina vybrat do tří dnů nástupce. Pokud se jí to nepodaří, otevře se obálka s bílým dopisem. Kábús do něj zapsal jméno, které sám upřednostňuje.

Omán pod Sultánem vzkvétá, staví se silnice

Sultánovy narozeniny slaví každý po svém. Maskatský motorkářský klub si třeba vyrazil na spanilou jízdu do ománských hor. „Ještě před dvaceti lety to tu bylo úplně jiné. Dneska je země otevřená, máme tu demokracii, svobodu. Dřív se tu jezdilo jen na malých motorkách, tak do 150 kubíků, a ještě v sedmdesátých letech jsme jezdili na oslech a na velbloudech,“ směje se motorkář Sálih na parkovišti plném těch nejdražších a nejsilnějších strojů na dvou kolech.

Nejsou to ale jen bezvadné a rychlé silnice, do kterých Kábús investoval peníze z prodeje ropy. Moderní školy vzdělávají mladé Ománce, jejichž prarodiče byli negramotní. Velitelské pozice sultánské armády a také ministerské posty zastávají často ženy a jejich společenské postavení se v posledních letech výrazně zlepšilo.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme