Při ekumenické bohoslužbě v dálniční kapli u Šlovic na Plzeňsku uctí dnes lidé památku obětí dopravních nehod

20. listopad 2016

Na dnešek připadá Světový den obětí dopravních nehod. Ke vzpomínce se připojí i lidé v Česku. Na západě Čech mohou lidé uctít památku obětí při ekumenické bohoslužbě v dosud jediné naší dálniční kapli - u dálnice D5 poblíž Šlovic na Plzeňsku.

Světová zdravotnická organizace vyhlašuje na třetí listopadovou neděli Světový den obětí dopravních nehod. Při něm budou lidé při veřejných shromážděních v Praze, Plzni, Ostravě a Olomouci vzpomínat na všechny, kteří zemřeli při dopravních nehodách.

V západních Čechách se koná ekumenická bohoslužba Na památku obětí dopravních nehod v naší dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně, na odpočívadle obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu. Bohoslužby se zúčastní také katolický i evangelický duchovní z partnerské dálniční kaple ve Weidhausu.

Dálniční kaple Smíření

„Bohoslužba v kapli ve Šlovicích probíhá každoročně třetí listopadovou neděli a začíná v 15 hodin. Chtěli bychom pozvat všechny lidi, které potkala ztráta někoho z rodiny při dopravní nehodě. Naše akce jsou na jednu stranu smutné z podstaty, protože se při nich vzpomíná na lidi, kteří nás opustili, ale na druhou stranu tady nikdy nechybí ani naděje,“ říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před sedmi roky přišla při autonehodě o manžela.

Cílem již tradičních pietních aktů, bohoslužeb a dalších setkání je projevit solidaritu i dlouhodobé dopady dopravních nehod

Dalším spoluorganizátorem je Karel Šimr, farář Českobratrské církve evangelické v Chrástu, koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu České republiky a mluvčí bohoslužby v dálniční kapli u Plzně. Podle něj má akce připomenout ty, kteří se nevrátili domů ze svých cest, vyjádřit solidaritu, a připomenout dlouhodobé dopady obětí dopravních nehod.

Symbolický řetězec zahájí v 11 hodin pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod na nultém km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově. Organizují ho členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod. A již dopoledne, v 10 hodin, proběhne také mše v katedrále sv. Václava v Olomouci. Další ekumenická bohoslužba se koná na druhém konci republiky a to od 16:30 v kostele Navštívení Panny Marie v Ostravě-Zábřehu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio