Co s přečtenou knihou? Pošlete ji dál, nabízí speciální knihobudka v Prostějově

Pokud jste přečetli knihu a nechcete si ji nechat, můžete ji poslat dál a udělat radost někomu jinému. V Prostějově na to mají speciální knihobudku. Ta stojí v Kolářových sadech a lidé do ní nosí na co si jen vzpomenete - od klasiky až po slovníky. Na provoz knihobudky dohlíží prostějovská knihovna, která místo kontroluje a případně ji doplňuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popílek na knihách na regálu

Popílek na knihách na regálu | Foto: Michal Polášek

Jarmila Moučková si v Kolářových sadech prohlíží knihy, které sem přinesli jiní čtenáři. „Přinesla jsem novou knihu, tak třeba se bude líbit někomu dalšímu,“ říká. „Tady je krásný obrazový slovník,“ ukazuje a upozorňuje na ilustrace.

S pracovníky prostějovské knihovny pak procházíme do skladu kolem místnosti, kde si senioři trénují paměť. „Vybereme nějaké pěkné knížky, detektivku, beletrii, cokoli, a ty (do knihobudky) vozíme,“ vysvětluje knihovnice Pavlína Havránková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Prostějově mají knihobudku, která dává knihám nové majitele.

Sama kolem budky chodí každý den z práce domů. „Chodívám sem pravidelně, abych zjistila, jestli tam knihy jsou. Ze začátku hodně mizely,“ vzpomíná. „Bylo to něco nového, lidé si chtěli vzít knížku, zjistit, jestli to opravdu funguje. Teď už tam přibývají nové,“ pochvaluje si. Knihovna je prý teď tak plná, že se do ní knihy jen stěží vejdou.

Knihovna není nafukovací

Se ředitelem knihovny Alešem Procházkou se prohrabujeme knihami nachystanými pro čtenáře. „Jsou to knihy, které přinesli naši čtenáři, když rušili knihovny nebo když se stěhovali,“ říká a ukazuje na krabice u svých nohou.

Nečekaný úspěch. Voliči udělali z filozofujícího bezdomovce náhradníka zastupitele

Číst článek

Knihobudka řeší potíže s nedostatečnými kapacitami skladu. „Jsme velice rádi, že knihy nekončí ve sběru. Rádi bychom jim poskytli přístřešek, ale knihovna není nafukovací,“ konstatuje Procházka. „Takže jsme rádi, když jdou knížky od lidí k lidem.“

Prostějovská nihovna má ve skladu připravenou v pořadí už druhou knihobudku, kterou by ráda umístila už v létě na některé z dalších míst ve městě.

Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme