Florbalisté Tatranu Střešovice letos slaví 25. výročí od založení klubu

Třicet osm domácích titulů už vybojovaly ve své historii týmy florbalového Tatranu Střešovice. A to nejúspěšnější český klub oslavil teprve pětadvacáté narozeniny. Na úspěších se podíleli muži, ženy, junioři, juniorky i vozíčkáři. Ti všichni také čtvrtstoletí úspěšného fungování oslavili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na úspěších klubu Tatranu Střešovice, který slaví 25. výročí, se podíleli muži, ženy, junioři, juniorky i vozíčkáři

Na úspěších klubu Tatranu Střešovice, který slaví 25. výročí, se podíleli muži, ženy, junioři, juniorky i vozíčkáři | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Stodola Aréna ve Střešovicích byla při oslavách narvaná k prasknutí. Na šest desítek jmen florbalistů Tatranu se dočkalo uvedení do klubové Síně slávy. Mezi nimi současný šéf Martin Vaculík, který stál i u zrodu florbalu v Čechách. On sám jeho prvopočátek připisuje událostem kolem 17. listopadu 1989. O dva roky později založil nejúspěšnější český klub.

„Svoboda nám přinesla florbal, protože bez toho bychom nemohli cestovat. Mladá generace si to vůbec nedokáže představit, co to bylo. A náhoda, že jsme potkali kamarády ze Švédska, tím se to všechno rozjelo,“ vzpomíná šéf florbalové klubu Tatran Střešovice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Florbalisté Tatranu Střešovice letos slaví 25. výročí od založení klubu

Doba po sametové revoluci skutečně byla otevřená všemu novému. Florbalu na cestě do Čech pomohla náhoda. Vlastně setkání s Bengtem Holmqvistem. Zorganizoval kontakt se Švédy, zajistil první florbalky a daroval také nezbytné mantinely.

„Přijel do Prahy, na parkovišti nám ukázal hokejky a říkal, že tohle je teď sport, který frčí ve Švédsku. V té době jsme s bráchou dělali cvičitele takzvaného ZRTV, takže jsme děti učili kotouly, výmyky, tak jsme vzali hokejky a říkali, že tohle je super.“

Do realizace se Martin a Tomáš Vaculíkovi pustili prakticky hned. S kamarády sehráli první utkání proti švédským učitelům. „Jel jsem do Švédska na seminář k desátému výročí švédské florbalové federace. Naložili mi mikrobus hokejek, to jsme rozdistribuovali na vysoké školy a to byl začátek florbalu,“ vysvětluje Vaculík.

V začátcích nikdo ani netušil, jak úspěšný Tatran bude. Vždyť jen mužský tým vybojoval za pětadvacet let šestnáct republikových titulů, šest vítězství v poháru a roce 2011 také stříbrno z Poháru mistrů.

„To asi žádný tým nebude moct zopakovat. Tatran se zrodil ze skvělé party, která byla složena ze dvou pražských čtvrtí Střešovic a Břevnova. Devadesátá léta byla v tomhle znamení a po roce 2000 se začali přidávat vhodní hráči. Objevili se tahouni jako Milan Fridrich, Johan von der Pahlen nebo Martin Richter a ti zařídili, že dalších deset patnáct let byl Tatran na vrcholu,“ říká gólman Tomáš Kafka.

Jeden z nejzkušenějších v současném kádru Tatranu. Jeho branku hájí od podzimu 1995. Podílel se na zisku třinácti titulů. Ve střešovickém klubu a českém florbale je rekordmanem.

Střešovický patriot

„Tatran mi přirostl k srdci. Já jsem tady vyrůstal v podstatě sto metrů od haly, takže celkově se cítím jako střešovický patriot,“ dodal brankář, který bude letos hájit i branku české reprezentace na mistrovství světa v Lotyšsku.

Další patrioti si pak mohli zavzpomínat při výstavě mapující historii. A ještě jedno překvapení na příznivce Tatranu v brzké době čeká.

„Připravujeme knihu k pětadvaceti letům. Já jsem připravoval výstavu, takže jsem se tím probíral. A abychom úplně nezapomněli, tak sestavujeme tu knihu, kde stejně nemůže být všechno, ale aspoň něco z toho vypíchneme a ty okamžiky tam budou,“ prozradil někdejší lídr historického bodování extraligy Juraj Šádek.

Pavel Petr, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme