13 miliard dluhu na výživném. Letáky na úřadech poradí rodičům, jak se domáhat alimentů

Třináct miliard korun v Česku dluží podle údajů Exekutorské komory neplatiči alimentů. Číslo se přitom posledních několik let nesnižuje. Podle exekutorů i neziskových organizací osamocení rodiče často netuší, jak vlastně nezaplacené alimenty vymáhat, a bojí se, že to bude složité. Na úřadech se proto objeví manuály, jak v takových situacích postupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem. Ilustrační foto

Matka s dítětem. Ilustrační foto | Foto: European Parliament

Problémy s výživným měla Gabriela Novotná prakticky od chvíle, kdy její bývalý partner rodinu opustil. Pomohlo až trestní oznámení, na jeho základě otec dětí peníze na poslední chvíli zaplatil. Situace se ale opakovala. Muž postupně přestal pracovat a je těžké ho zastihnout, protože má trvalé bydliště na úřadě.

Neplatičů výživného přibývá. Peníze nejlépe vymůže soudní exekutor, radí asociace

Číst článek

„Došlo to teď tak daleko, že jsme podali druhé trestní oznámení a v květnu letošního roku byl bez jeho přítomnosti tedy odsouzen na rok odnětí svobody s podmínkou 30 měsíců na úhradu dlužné částky. Ta se vyšplhala u obou dvou dětí zhruba na 100 tisíc korun,“ vypráví Gabriela Novotná.

S jedním rodičem žije asi půl milionu dětí

Podobné případy přitom nejsou ojedinělé. Podle odhadů Asociace neúplných rodin v Česku žije s jedním rodičem okolo půl milionu dětí. Z toho až půlka rodičů nároky nevymáhá, hlavně kvůli obavám ze složitosti celého procesu. I proto Asociace neúplných rodin v lednu spustila projekt Vaše výživné, který nabízí bezplatné vymáhání pohledávek prostřednictvím exekuce.

Aby se situace začala skutečně zlepšovat, musí se podle ředitele asociace Petra Sýkory v první řadě zvýšit informovanost. Pomoci v tom má aktuální kampaň, díky které se na úřadech, pobočkách sociální správy, ale i na policejních služebnách objeví letáky s přehledným návodem, jak postupovat.

„To je takový jednoduchý dokument. Když si ho člověk projde, dostane se velmi rychle do celé problematiky. Vidí v jednoduchém rozhodovacím stromu, což je pomyslné schéma jednotlivých situací, jakým způsobem by bylo nejvhodnější jeho daný problém řešit,“ vysvětluje Sýkora.

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Marksové se nápad líbí

Manuály budou mít k dispozici i úředníci. Ti teď rodičům, kteří nevědí, jak situaci řešit, často radí obrátit se na policii. A to i přesto, že jde z hlediska vymáhání peněz o nejméně efektivní postup. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) iniciativu vítá.

„Slibujeme si od toho větší informovanost, aby ti lidé využívali cestu, která skutečně rychleji v praxi vede k tomu, že výživné dostanou,“ říká Marksová.

Zálohové výživné nejspíš v tomto volebním období neprojde

Projekt Asociace neúplných rodin přitom není jediný. Bezplatné vymáhání dlužného výživného už nějakou dobu nabízí například i projekt Alimenty dětem.

Ministryně práce znovu navrhuje zálohové výživné, pomoct má rodinám neplatičů alimentů

Číst článek

„Poskytujeme bezplatnou právní pomoc rodičům při vymáhání výživného, a to zejména tím nejúčinnějším způsobem, který je momentálně k dispozici, a to je právě vymáhání prostřednictvím soudního exekutora. Jeho výsledky skutečně vykazují nejvyšší účinnost,“ říká Alžběta Kokešová z projektu Alimenty dětem.

Exekutor totiž kromě zabavení majetku může dlužníkovi nechat pozastavit řidičský průkaz. Ročně k takovému opatření exekutoři sáhnou v průměru v pěti stovkách případů.

Pomoci rodičům, kteří se nemohou výživného domoct, měl i zákon o zálohovém výživném, který byl jednou z priorit vlády. Ministryně Marksová nicméně přiznává, že i když je návrh zákona připravený, kvůli neshodám v koalici se ho do konce volebního období nejspíš prosadit nepodaří. Chce proto alespoň rozšířit okruh příjemců přídavku na děti.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme