Vítězem prvního kola francouzských pravicových primárek se nejspíš stane Fillon

Ve Francii se zřejmě bude konat i druhé kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta. Vyplývá to z dílčích výsledků po sečtení hlasů z více než poloviny volebních středisek. S velkým náskokem vede bývalý premiér François Fillon před dalším expremiérem Alainem Juppém, za nímž s odstupem následuje bývalý prezident Nicolas Sarkozy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

François Fillon

François Fillon | Zdroj: Reuters

Po sečtení výsledků v 5496 střediscích z celkových 10 228 vede Fillon, kterého podpořilo 43,6 procenta hlasujících. Pro Juppého se jich vyslovilo 26,7 procenta a pro Sarkozyho 22,9 procenta.

Při takovémto konečném výsledku by se Sarkozy do druhého kola, v němž se příští neděli utkají dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola, nedostal.

Kolem deváté hodiny večer už někdejší prezident Sarkozy podle světových agentur přiznal svou porážku. V druhém kole voleb plánuje dát svůj hlas Fillonovi. „Nejsem zatrpklý ani smutný a přeju to nejlepší mé zemi, mým spoluobčanům a těm, kteří povedou tuhle zemi, kterou tak moc miluji,“ prohlásil podle Reuters Sarkozy.

ČTK, MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme