Bývalý prezident Sarkozy Francii znovu vládnout nebude. V primárkách vypadl, vyhrál Fillon

První kolo hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta přineslo překvapivé výsledky. Nečekaně vyhrál bývalý premiér François Fillon (62). Do druhého kola nepostoupil bývalý prezident Nicolas Sarkozy (61), který byl až třetí. Po prohře naznačil, že v politice končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

François Fillon

François Fillon | Zdroj: Reuters

V nedělním prvním kole nezískal potřebných 50 procent hlasů žádný ze sedmi kandidátů. Do druhého kola primárek tak společně s Fillonem postoupil i další bývalý premiér Alain Juppé (71). Ten získal podle údajů po sečtení hlasů v 9437 z celkových 10229 hlasovacích středisek 28,5 procenta.

Fillon, který v průzkumech zaostával, získal 44,2 procenta a třetí Sarkozy 20,6 procenta. Sarkozymu se tak návrat do funkce prezidenta nepodaří, což už sám uznal. Zároveň podpořil Fillona a zvýšil tak jeho naděje na vítězství v primárkách.

Vítězem prvního kola francouzských pravicových primárek se nejspíš stane Fillon

Číst článek

„Musím upřímně říci, že ať už byly naše neshody jakékoli, zdá se, že François Fillon nejlépe pochopil výzvy, před nimiž Francie stojí. Budu pro něj hlasovat,“ prohlásil bývalý prezident.

Přichází změna, řekl Fillon

Sarkozy současně naznačil, že z politiky zřejmě odejde. „Je načase, abych vyzkoušel život, který bude naplněn spíše soukromými než veřejnými vášněmi,“ řekl exprezident.

Fillon je podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění favoritem druhého kola. Podle průzkumu organizace OpinionWay by nyní dostal 56 procent hlasů.

Sarkozy, Juppé, nebo Fillon? Francouzská pravice volí prezidentského kandidáta

Číst článek

„Všem Francouzům, bez ohledu na to, koho volili, říkám, že přichází změna, která Francii dostane nahoru,“ řekl Fillon svým stoupencům.

Hollande zatím neoznámil, jestli bude kandidovat

Fillon vedl tři francouzské vlády v letech 2007-12, je v ekonomice liberálem, což je mezi francouzskými politiky neobvyklé, a je obdivovatelem zesnulé britské premiérky Margaret Thatcherové, uvedla agentura Reuters.

Primárky organizuje strana Republikáni. Volby se nezúčastnila vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová, která hodlá kandidovat na prezidentku v příštím roce samostatně a které průzkumy dávají jednoznačné šance probojovat se do druhého kola volby. Vítězný kandidát konzervativní pravice by ale měl podle dosavadních průzkumů Le Penovou vcelku snadno porazit.

Vládní socialisté pořádají své primárky až v lednu. Současný prezident François Hollande, jehož popularita u veřejnosti je nízká, ještě neoznámil, jestli se pokusí svůj post obhájit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme