Přemýšlej, než něco uděláš, vyzývá mladé šachisty heslo jejich klubu. Platí jak ve hře, tak v životě

Změřit své síly se šachovým velmistrem Lubomírem Kaválkem měla skupinka dětí z předměstí amerického Washingtonu. Všichni jsou členy šachového klubu, který založil Eugene Brown, muž, který strávil velkou část života za mřížemi. Po návratu z vězení vymyslel způsob, jak odradit mladé lidi od toho, aby se dopustili podobných chyb jako on.

Eugene Brown vyrůstal v problematických částech Washingtonu a už jako mladistvý se dostal do konfliktu se zákonem. Během dlouhých let ve vězení se naučil šachy, aby jeho život dostal nějaký smysl, vypráví mi životní příběh zakladatele klubu šedesátiletá Jeane, členka správní rady.

Čtěte také

Svůj klub propagoval pod jednoduchým heslem: Think before you move! „Je to samozřejmě dvojmyslné,“ vysvětluje Jeane. „Když hrajete šachy, tak to znamená, že je důležité si každý tah promyslet. V praktickém životě to lze přeložit jako: Přemýšlej, než uděláš nějakou hloupost!“

Klub letos zorganizoval šachovou simultánní partii černošských dětí z washingtonského předměstí Anacostie proti šachovému velmistru Lubomíru Kaválkovi.

Setkání potěšilo všechny účastníky, děti z washingtonského šachového klubu i Lubomíra Kaválka

Dvacet na jednoho

Dvojnásobný mistr Spojených států v šachu a trenér světového šampiona Bobbyho Fischera nastoupil proti dvacítce mladých šachistů. Jak říká, těší ho, že některé děti u šachů zůstanou celý život.

Nadšení mladým šachistům opravdu nechybí. Asi desetiletý klučík mi vypráví, že má na této hře rád hlavně strategii. Hraje několik let a raději než šachy má už jenom jeden sport – běh.

Čtěte také

Jeho kamarád, který je o něco starší, vzpomíná, že začal hrát právě v deseti letech. Na simultánku proti věhlasnému velmistrovi se těšil. Měl prý jasnou taktiku: Co nejdříve rozvinout lehké figury, dostat do hry jezdce a pak čekat, jak se to bude vyvíjet. Neriskovat, nedělat chyby, držet se ve hře co nejdéle.

Nakonec prý nedopadl špatně, asi i proto, že se této hře hodně věnuje. Šachy hraje až třikrát týdně.

Lubomír Kaválek, dvojnásobný mistr Spojených států v šachu

Šachová inspirace

Když Lubomíra Kaválka požádali, jestli by si nezahrál proti dětem, prý o tomto svém tahu tentokrát vůbec nepřemýšlel. Přiznává ale, že nehraje vždy naplno.

„Jde taky o to, aby se děti u hry bavily, aby u ní neusnuly a odnesly si nějaký zážitek,“ myslí si šachový velmistr, který právě připravuje se známým publicistou Janem Novákem svůj životopis.

autor: jšm
Spustit audio