Turecko Evropskou unii nepotřebuje

21. listopad 2016

„Turecko nemusí vstoupit do Evropské unie za každou cenu.“ V neděli to při návratu z návštěvy Pákistánu a Uzbekistánu prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Jeho výroku si všímá agentura Reuters. Ta také dodává, že místo členství v Evropské unii by se Turecko mohlo stát součástí bezpečnostního bloku Ruska, Číny a středoasijských republik.

Z pohledu Západu přitom tato varianta neznamená nic dobrého. Turecko je členem Severoatlantické aliance a o členství v unii vyjednává už jedenáct let.

Nikdy mu ale nebylo vzdálenější než teď, glosuje aktuální turecko-evropské vztahy Reuters. Evropští lídři jsou vůči Turecku čím dál kritičtější, hlavně kvůli obavám z potlačování demokratických svobod v zemi. Turecko je na oplátku stále rozčarovanější z toho, co vnímá jako západní povýšenost.

Obrat na Východ

„Turecko se musí cítit dobře, uvolněně. Nemůže si říkat, že do Evropské unie musí vstoupit za každou cenu,“ citoval Erdogana turecký deník Hürriyet.

Podle Erdogana by mohlo být variantou členství v takzvané Šanghajské pětce. Už prý o tom mluvil s prezidenty Ruska a Kazachstánu Putinem a Nazarbajevem. „Pokud by v tomto směru nastal pozitivní vývoj a Turecko se mohlo připojit k Šanghajské pětce, myslím, že to pro nás mohlo být mnohem pohodlnější,“ dodal ještě turecký prezident Erdogan.

Šanghajská pětka je neformální, ale rozšířenější název pro Šanghajskou organizaci spolupráce (SCO), která vznikla v roce 2001. K Číně, Rusku, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu se později připojil i šestý člen, Uzbekistán. Hlavním cílem organizace bylo v době jejího vzniku zajistit bezpečnost před radikálním islámem a pašováním drog z Afghánistánu, vysvětluje agentura Reuters.

Šanghajská organizace pro spolupráci, Šanghajský pakt, Šanghajská pětka

Balancování na hraně

Vstup Turecka do Šanghajské pětky by pravděpodobně velice znepokojil západní spojence Ankary i Severoatlantickou alianci. Turecko už tři roky při Šanghajské pětce funguje jako partner pro dialog, což znamená, že se může účastnit některých setkání na úrovni ministrů, nemá na nich ale právo hlasovat.

Reuters připomíná, že Evropa a Turecko mají v poslední době velice vypjaté vztahy a Evropa se je snaží co nejvíce vybalancovat. Její představitelé jsou sice – mírně řečeno – znepokojeni z vývoje v Turecku po letním pokusu o puč, zároveň ale potřebují, aby Ankara nevypověděla dohodu o zpětném přijímání migrantů, kteří míří do Evropy.

Prezident Erdogan nedávno vyzval obyvatele Turecka, aby – pokud jde o vztahy s Evropskou unií – byli ještě chvíli trpěliví. Jak prohlásil, už příští rok by se v Turecku mohlo konat referendum, v němž by se k případnému členství své země v unii mohli vyjádřit. Tolik agentura Reuters.

autor: Lucie Černohlávková
Spustit audio