Celé tajemství je v přípravě před první ránou, říká biatlonista Moravec

Předolympijská sezona, to je pro biatlonisty poslední možnost, jak něco změnit a zároveň příliš neriskovat. Čeští závodníci příležitosti využili. Nové je složení trenérského i servisního týmu a jiná byla také příprava na blížící se zimu zaměřená i na rychlejší střelbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úspěšný víkend českého biatlonu završil Ondřej Moravec

Úspěšný víkend českého biatlonu završil Ondřej Moravec | Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

Od prvního do posledního výstřelu je to sedm sekund, takhle rychle umí Ondřej Moravec pálit vestoje. A i když ostatní jsou pomalejší a Moravec vleže také, tak na rychlosti samotné střelby český tým nic neměnil, vysvětluje Veronika Vítková.

„Je to o rychlejší přípravě, rychlejší manipulaci, příjezdu a odjezdu, kdy se ztrácely zbytečné vteřiny, které se potom už nenaženou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Z posledního mistrovství světa čeští biatlonisté nepřivezli žádnou medaili. Aby to v blížící se sezoně bylo lepší, zkouší například i zrychlit na střelnici

„Celé tajemství je v přípravě před první ránou. To je celý takový nějaký kumšt. Třeba výměna zásobníku může klidně udělat vteřinu, úplně v pohodě,“ říká Ondřej Moravec.

Stejně jako další čeští biatlonisté pracoval na zrychlení pět měsíců a měření mu ukázala, že při každé zastávce na střelnici dokázal ubrat pět sekund oproti dřívějšku.

„Je to jenom dril, dril, dril a nic jiného. Prostě to opakovat co možná nejčastěji a v podstatě se to stane takovou běžnou součástí a ve finále to člověku ani nepřijde jiné. To je ideální cíl, jak by to mělo skončit,“ dodává Moravec.

Velmi zjednodušujícím a prostým odečtením pěti sekund na každou položku by Češi na posledním mistrovství světa získali alespoň dvě medaile, doopravdy ale neměli žádnou. Tohle nechtějí v nadcházející sezoně opakovat, říká prezident biatlonového svazu Jiří Hamza.

„Cílem je nějaká medaile z mistrovství světa. Konkurence je tvrdá, ale věřím, že po loňsku se na nás zase štěstí usměje.“ Zrychlením na střelnici by se čeští biatlonisté mohli úspěchu přiblížit.

Jan Suchan, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme