Švédsko chce obnovit dělostřelecké baterie na Gotlandu. Vybavení hledá v muzeích

Švédsko se chystá obnovit svá raketová odpaliště na ostrově Gotland v Baltském moři. Je to další krok v posilování obrany východní hranice této skandinávské země. Odpalovací rampy raket pro ničení cílů na moři ale musela švédská armáda hledat v muzeích vojenské techniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédští vojáci (ilustrační foto).

Švédští vojáci (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Profimedia

Švédsko hledá odpalovací rampy pro své rakety v muzeích. V roce 2000 totiž švédská armáda zrušila pobřežní dělostřelectvo. Nyní ho chce obnovit, ale nemá pro své rakety platformy.

Původně se raketový systém instaloval na nákladní vozy, ty jsou ale po skončení studené války v muzejních depozitářích. Armáda je nyní plánuje vyvézt a namontovat na ně rakety. S takovým autem poté bude možné zajet přímo na palebnou pozici, ukotvit ho postranními stabilizátory a střílet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švédská vláda zřizuje raketové baterie na Gotlandu. Nákladní vozy pro odpalování raket přitom hledá v muzeích.

Raketa Robotsystem 15, kterou má Švédsko ve svém arzenálu, váží osm set kilogramů. Její dolet je přitom kolem 250 kilometrů. Střely se nejčastěji používají proti pozemním a námořním cílům. Gotlandské baterie tak mají Švédsko chránit proti nepřátelským lodím. Stockholm se je rozhodl obnovit kvůli svým napjatým vztahům s Ruskem.

Na Gotland zamíří tři sta mužů

Skandinávská země měla na Gotlandu už v době studené války téměř dvacet tisíc vojáků. Stockholm plánuje tuto jednotku obnovit. Tentokrát by ale měla mít sílu asi tří stovek mužů. Švédský premiér Stefan Löfven v září řekl, že se země necítí v ohrožení, ale bezpečnostní situace ve světě se zhoršuje.

Švédsko chce zpátky povinnou vojnu. Chybí mu vojáci a bojí se nebezpečí

Číst článek

Švédsko není součástí NATO

Stálá vojenská jednotka měla být na Gotlandu až od konce příštího roku. V září ale švédská vláda rozhodla, že 150 vojáků, kteří tam původně měli být na cvičení, na ostrově nakonec zůstanou.

Obnovení dělostřeleckých baterií je dalším krokem v posilování švédské bezpečnosti. Skandinávská země totiž není součástí Severoatlantické aliance a musí tedy v případě války spoléhat sama na sebe.

Pavel Novák, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme