Le Penová považuje Visegrádskou čtyřku za svého spojence. Ztotožňuje se s ní v protiimigrantské rétorice

Vůdkyně francouzských nacionalistů Marine Le Penová, která usiluje o zrušení evropského integračního procesu a o obnovení politických a ekonomických bariér, se prý necítí ve svém boji v mezinárodní politice osamocena. Jako spojence vnímá příštího prezidenta USA Donalda Trumpa, britskou premiérku Theresu Mayovou, populistického kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera i země visegrádské čtyřky Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová | Foto: European Parliament

V nedělním pořadu Dimanche en politique (Neděle v politice) televize France 3 Le Penová prohlásila, že se cítí bezpečněji s Trumpem než s jeho poraženou soupeřkou Hillary Clintonovou. Trump prý chce skoncovat s politikou systematického vměšování USA jako světového četníka. Podpořila jeho odmítnutí dohody o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP), kterou označila za zcela devastující pro francouzské hospodářství.

Marine Le Penová se bojí, že ji poškozuje název vlastní strany

Číst článek

"Dlouho mi říkali, že jsem na mezinárodní scéně v izolaci. Můžu vám říci, že s Trumpem zvoleným ve Spojených státech, s Theresou Mayovou zvolenou v Británii a uskutečňující velké množství návrhů, které obhajuji mnoho let, s ruským prezidentem, s možná příštím rakouským prezidentem, s visegrádskou skupinou se vůbec necítím v izolaci," řekla Le Penová. Podle ní je nyní ve stále větší izolaci německá kancléřka Angela Merkelová a všichni, kdo ji obhajují.

Protiimigrační rétorika

Se zmíněnými politiky a zeměmi se Le Penová ztotožňuje například v protiimigrační rétorice. Trump v předvolební kampani sliboval omezení přílivu muslimů, Mayová trvá na omezení systému volného pohybu osob mezi Británií a EU poté, co unii opustí, a země visegrádské skupiny bojují proti systému přerozdělování uprchlíků v rámci EU.

Le Penová hodlá v příštím roce kandidovat na francouzskou prezidentku. Dlouhodobé průzkumy veřejného mínění jí dávají naději na to, že se lehce probojuje do druhého kola voleb. A francouzští politici začali mluvit s obavami o tom, že by se jí mohlo podařit stát se hlavou státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme