V Japonsku udeřilo silné zemětřesení. Lidé kvůli hrozbě tsunami opouštěli domovy

Severovýchod hlavního japonského ostrova Honšú v úterý místního času (pondělí pozdě večer) zasáhlo silné zemětřesení o intenzitě 7,3 stupně. Oznámila to americká geologická služba USGS. V oblasti na pobřeží několik hodin platilo varování před přívalovou vlnou tsunami. Žádné oběti ani velké škody ale hlášeny nebyly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko vyzývá k okamžité evakuaci obyvatel.

Japonsko vyzývá k okamžité evakuaci obyvatel. | Foto: repro

Epicentrum se nacházelo v moři asi 67 kilometrů severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Úřady na tichomořském pobřeží po otřesech vyzvaly obyvatele, aby se okamžitě přemístili do výše položených oblastí. Počítalo se až s třímetrovými vlnami, nakonec ale nejvyšší vlna dosahovala výšky pouze okolo 140 centimetrů.

Otřesy byly podle Reuters znatelné i v Tokiu, které leží jižně od Fukušimské prefektury.

Provozovatel místní elektrárny - společnost Tepco - ale následně prohlásil, že nové otřesy nezpůsobily v poničeném jaderném zařízení žádné další škody. Naměřena nebyla ani zvýšená radioaktivita.

Doprava ve městě Iwaki | Foto: Reuters

I přes mírný vývoj místní obyvatelé počítali s nejhorší možným scénářem. Agentura Reuters třeba zachytila evakuaci lidí z kritické oblasti poblíž města Iwaki. Na některých místech byly silnice zcela zablokované.

Zemětřesení jsou v Japonsku poměrně běžná. Naposledy se otřesy týkaly západního okolí Osaky, koncem letošního října tu zemětřesení mělo sílu 6,2 stupně. V živé paměti místních i celého světa je ale stále rok 2011. Tehdy postihlo severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení o síle 9 stupňů, které vyvolalo masivní vlnu tsunami. Zahynulo více než 18 tisíc lidí. Otřesy a mořské vlny rovněž vážně poškodily jadernou elektrárnu Fukušima.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme