Národní cenu vlády Česká hlava letos získal genetik Jiří Forejt

Letošním laureátem Národní ceny vlády Česká hlava je genetik Jiří Forejt. Nejvyšší české vědecké vyznamenání získává za celoživotní výzkum v oblasti myší genetiky. Forejt působí jako vědecký pracovník v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd od roku 1968. V roce 1980 se stal vedoucím oddělení myší molekulární genetiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc.

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. | Foto: Marián Vojtek

Ocenění profesora Forejta navrhla Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace. „Před časem ho schválila i vláda,“ připomíná vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Jiří Forejt je podle něj světově uznávaným odborníkem v oboru myší genomiky. „Myš je modelový organismus příbuzný lidem a má zcela zásadní propojení s výzkumem, který je aplikován i v humánní medicíně,“ tvrdí Bělobrábek.

Podle něho se profesor Forejt ve svém výzkumu zaměřil především na objasnění molekulární podstaty hybridní sterility, což je mechanismus umožňující vznik nových druhů.

Genetická analýza v boji proti nemocem i proti sklonům k násilí

Číst článek

„Jedna věc je ten gen nějak zmapovat v genomu, něco jiného je ho skutečně naklonovat. Začalo to být možné až v devadesátých letech s rozvojem moderní genetiky. Tenkrát jsme byli sice pomalí, ale stále první na světě, kdo takový gen vůbec vyklonoval,“ vzpomíná Forejt.

Jména nejlepších vědců a techniků, oceněných v dalších čtyřech kategoriích České hlavy, se dozvíme dnes.

Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme