Student z Heřmanova Městce kritizuje připravovaný koncert Ortelu v místní Sokolovně. Budova je u synagogy

Rodákovi z Heřmanova Městce se nelíbí, že kontroverzní hudební skupina Ortel bude hrát v místní Sokolovně. Budova totiž patří městu a producentům koncertu ji pronajala příspěvková organizace města pro sport a kulturu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Ortel se skupinou Ortel

Tomáš Ortel se skupinou Ortel | Foto: Pastorius, CC BY-SA 4.0

Student Jakub Novák proto vyzval v otevřeném dopise zastupitele, aby celou akci jako extremistickou zrušili. Vystoupení skupiny, jejíž členové v minulosti otevřeně sympatizovali s nacionalismem, by se totiž paradoxně konalo nedaleko místní synagogy a židovského hřbitova.

Autor dopisu si myslí, že město by nemělo poskytovat svoje prostory pro koncert kapely, která se pohybuje na hraně toho, co povoluje zákon. Podle něj tím totiž dává příklad ostatním, že je Ortel součástí běžné kultury. On sám ale považuje celou skupinu za extremistickou hlavně kvůli minulosti jejího frontmana Tomáše Hnídka, který dříve psal písně sympatizující s nacismem a očerňující různé menšiny.

Nechceme kapelu Ortel zakazovat, protestujeme proti pozvání od obce, říká organizátor petice Šenk

Číst článek

Nedaleko od místa plánovaného koncertu je navíc staré židovské město se synagogou a židovským hřbitovem, a to právě naštvalo i studenta Nováka.

Město koncert Ortelu povolilo, jelikož by se radní údajně neradi stavěli do role novodobých cenzorů. Rozhodli se tak už víc než před měsícem dát koncertu zelenou s tím, že co zákon nezakazuje, to je povolené.

"Správná" kultura

Samotný starosta Heřmanova Městce Josef Kozel za Živé Město Heřmanův Městec nechce rozhodovat o tom, která kultura je ta "správná". Pronájem schválil ředitel příspěvkové organizace města pro sport a kulturu SPOKUL HM Dalimil Nevečeřel po dohodě s radními. Nejdřív ale podle svých slov probral možná rizika i s policií.

Zastupitelé v pondělí večer poprvé jednali neoficiálně o tom, jak celou situaci řešit. Rozhodovat o tom ale můžou nejdřív ve středu navečer na svém setkání radní, a pak 12. prosince zastupitelé. V zásadě je možné čekat tři varianty: první je, že koncert bude. Anebo zastupitelstvo výtky z dopisu vyslyší a začne tlačit na radní, aby co nejdřív koncert zrušili nebo se domluvili s procenty na jiném místě konání. Když ale koncert odvolají na poslední chvíli, mohl by producent vymáhat ušlý zisk.

Tereza Hašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme