Japonsko po silném zemětřesení odvolalo varování před cunami. Otřesy zasáhly také Nový Zéland

Zemětřesení o síle až 7,4 stupně brzy ráno zasáhlo hlavní japonský ostrov Honšú. Úřady vydaly varování před přívalovými vlnami a vyzvaly lidi, aby se evakuovaly do bezpečí na vyšší místa. Ohrožená byla i jaderná elektrárna v prefektuře Fukušima, kterou v roce 2011 poničilo jiné silné zemětřesení. Obavy se ale nepotvrdily a úřady už varování stáhly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko v noci zasáhlo silné zemětřesení (ilustrační foto)

Japonsko v noci zasáhlo silné zemětřesení (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Japonské ministerstvo pro krizové situace oznámilo, že zatím nemá žádné informace o obětech a vážně zraněných.

Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů a epicentrum bylo v moři severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře. Právě proto se úřady obávaly vln cunami, které by mohly na pobřeží napáchat značné škody.

Japonské televize vyzývaly lidi, aby se preventivně přesunuli na vyšší místa. Obavy se ale nepotvrdily. Nejvyšší vlny měly asi metr a půl a nenapáchaly žádné zásadní škody, protože nepřekonaly přílivové bariéry. Úřady už varování stáhly.

Podle společnosti Tepco, která provozuje fukušimskou elektrárnu, otřesy způsobily krátký výpadek chlazení v bazénu pro vyhořelé jaderné palivo. Systém už je ale opět funkční.

Neunikl žádný radioaktivní materiál a zařízení neutrpělo žádné další škody. Elektrárna je po havárii v roce 2011 odstavená. Jsou v ní ale stále sklady vyhořelého paliva, které se musí chladit.

Otřesy na Novém Zélandě

Zemětřesení brzy ráno zasáhlo také nový Nový Zéland. Podle americké geologické služby mělo sílu 5,6 stupně a nejsou zprávy o žádných vážných škodách, nebo mrtvých. Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení už před týdnem. Tehdy při něm zemřeli dva lidé.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme